Beschoten coffeeshops worden niet meer zomaar dichtgetimmerd

De gemeente stopt met het sluiten van beschoten coffeeshops, mits de eigenaren beloven informatie te delen en toezeggen hun zaak na een schietpartij zelf een week te sluiten voor onderzoek.

Het beleid van Van der Laan was tot nu toe om beschoten coffeeshops direct dicht te timmeren. Beeld Roï Shiratski
Het beleid van Van der Laan was tot nu toe om beschoten coffeeshops direct dicht te timmeren.Beeld Roï Shiratski

Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan besloten na overleg met de Bond van Cannabisdetaillisten en de advocaten van coffeeshophouders van wie zaken zijn beschoten.

Het afgelopen jaar werden in Amsterdam zeker tien coffeeshops beschoten, terwijl dat in eerdere jaren sporadisch voorkwam.

Na een beschieting was het beleid van de burgemeester om de coffeeshop voor onbepaalde tijd - meestal voor drie maanden - te sluiten, met het oog op de openbare orde en de veiligheid van omwonenden.

Vanaf nu is dat niet langer de standaardreactie. De gemeente stelt dat 'niet kan worden uitgesloten dat er een relatie is tussen de uitvoering van het sluitingenbeleid en de toename van het aantal beschietingen.' Mogelijk nam daardoor het risico juist toe.

Meldingsplicht
Als coffeeshops voldoen aan de strenge voorwaarden betekent een beschieting niet langer dat automatisch de planken tegen de ramen gaan.

Hiervoor krijgen de 174 coffeeshophouders in de stad de kans een overeenkomst te tekenen, waarin staat dat zij alle relevante informatie met de politie zullen delen. Dat geldt in het geval van een schietpartij, maar belangrijker, ook voor andere zaken. Zo worden coffeeshophouders verplicht om melding te doen als zich een ernstig conflict voordoet.

Als het toch tot een schietpartij komt, moeten de coffeeshophouders zelf hun zaak een week sluiten, om onderzoek mogelijk te maken en de gemoederen tot bedaren te brengen. Verder moeten de zaken beschikken over een goede camerabeveiliging.

Opsporing
De uitbaters krijgen tot 1 december de tijd om de overeenkomst te tekenen. Wie tekent maar zich toch niet aan de afspraken blijkt te houden, loopt risico zijn gedoogvergunning kwijt te raken. Voor exploitanten die de verklaring niet tekenen, blijft het huidige beleid van kracht.

Intussen heeft de politie de opsporing opgeschaald, zegt de gemeente. Gisteren werd een 23-jarige Amsterdammer aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de schietpartij van coffeeshop DNA in Zuid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden