Plus

Beschieting basisschool Noord: 'Ik breng mijn kind niet meer met een veilig gevoel weg'

Ouders blijven bezorgd over de veiligheid van hun kinderen na de beschieting van basisschool As-Siddieq in Noord. 'Wat moet er gebeuren voor er beveiliging komt?'

Kogelgaten in de buitenmuur van basisschool As-Siddieq in de Dijkmanshuizenstraat in Noord Beeld ANP
Kogelgaten in de buitenmuur van basisschool As-Siddieq in de Dijkmanshuizenstraat in NoordBeeld ANP

Het was volle bak, vrijdagochtend in de gymzaal van basisschool As-Siddieq in de Dijkmanshuizenstraat in Noord. Tientallen ouders waren bij de bijeenkomst over de beschieting die de school afgelopen week opschrikte. In het (tijdelijke) gebouw werden in totaal acht kogelgaten aangetroffen die er voor de kerstvakantie nog niet in zaten.

"Mijn zoontje van zes zag de kogelgaten en vroeg mij of dit het werk was van dezelfde meneer als in club Reina in Istanboel," zei Mustafa Kahraman.

Extreme risico's
De politie liet woensdag, toen het incident naar buiten kwam, al snel weten niet uit te gaan van een gerichte actie tegen As-Siddieq, maar van vernieling. De dader heeft waarschijnlijk gewoon zijn pistool willen uitproberen - en koos de school daarvoor uit. "Het gebouw stond leeg tijdens de vakantie. Soms vinden mensen het dan leuk om extreme risico's te nemen."

Juist die reactie van de politie maakt veel ouders boos en ongerust, bleek tijdens de bijeenkomst. Ze konden vragen stellen aan stadsdeelvoorzitter Coby van Berkum, teamchef van de politie Peter Kroonstuiver en schooldirecteur Redouan Boudil. De hamvraag: hoe kan de politie weten dat er niet gericht is geschoten terwijl het onderzoek nog bezig is?

Ouders hadden het gevoel dat de situatie wordt gebagatelliseerd - zeker nadat burgemeester Van der Laan donderdag in de gemeenteraad had gezegd dat As-Siddieq geen beveiliging krijgt.

Kwade bedoelingen
Er is namelijk nog meer gebeurd. Deze zomer legde een brand de school in de as. Brandstichting werd nooit officieel vastgesteld, maar het gevoel van onveiligheid bleef bestaan.

"Wat moet er gebeuren voor er wel een indicatie is dat de school doelwit is van mensen met kwade bedoelingen," vroeg een moeder aan politiechef Kroonstuiver. "Ik breng mijn kind niet meer met een veilig gevoel naar school." Een andere moeder wilde weten waarom Gülenscholen wel werden beveiligd en hun school niet.

Schooldirecteur Boudil antwoordde dat veiligheidsmaatregelen, zichtbaar of onzichtbaar, een school niet per definitie veiliger maken. "Er is een verschil tussen veiligheid en een gevoel van veiligheid. En wat je ook doet: er kan altijd een gek zijn."

Stadsdeelvoorzitter Van Berkum noemde het niet zinvol om de school in een vesting te veranderen. "Dan kunnen opa's, oma's, ooms en tantes kinderen niet meer komen halen."

Het beantwoorden van de vragen bleek een lastige klus - vooral omdat er zo weinig feiten bekend waren. Directeur Boudil wees ouders op de beschikbaarheid van een psycholoog.

"Wij kunnen er nog met elkaar over praten en het misschien relativeren, maar hoe we het aan de kinderen uitleggen is een grotere zorg."

Zie ook: Kamervragen na beschieting basisschool Noord

'Stel ze gerust zonder sprookjes'

Hoe praat je met je kind over iets heftigs als een beschieting van de basisschool? Volgens jeugdpsycholoog Daniëlle Bogaart van het Ouder- en Kindteam in Amsterdam-Noord, dat samenwerkt met As-Siddieq voor de nazorg na het incident, is het belangrijk het heel serieus te nemen.

"Praat er vooral over. De reactie zal per kind heel verschillend zijn. Luister goed waar je kind om vraagt. De een wil alleen een extra knuffel, de ander zal misschien tijdelijk moeite hebben om alleen naar school te gaan."

"Belangrijk is om geen sprookjes te vertellen over wat er is gebeurd. Kinderen weten donders goed waar het over gaat en wat er is gebeurd. Probeer ze wel gerust te stellen. Als ouder is het goed om je eigen emoties ook te laten zien, bijvoorbeeld dat je er ook van bent geschrokken. Maar doe niet paniekerig, dat kan kinderen misschien nog angstiger maken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden