'Bescherming voor lhbt'ers in azc'

Op vrijwel alle locaties van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) worden per 1 augustus vertrouwensfunctionarissen voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders ingezet.

Het terrein van een asielzoekerscentrum van het COA in Luttelgeest Beeld anp
Het terrein van een asielzoekerscentrum van het COA in LuttelgeestBeeld anp

Zij krijgen een training en worden gekoppeld aan de huidige contactpersonen Veiligheid, bericht de Volkskrant.

'Kwetsbaren'
Ook zijn in enkele asielzoekerscentra 'vleugels voor kwetsbaren' ingericht. Daar worden lhbt'ers opgevangen die vrezen voor hun veiligheid. Toch is volgens het COA geen sprake van aparte opvang van kwetsbaren.

"Op sommige locaties laat de infrastructuur toe dat bewoners die behoren tot een kwetsbare groep bij elkaar kunnen verblijven," laat een COA-woordvoerder weten. "Zo zijn er locaties met een aparte vleugel voor vrouwen en komt het voor dat lhbt-bewoners in kamers naast elkaar kunnen verblijven."

Vleugel
Dat laatste komt bijvoorbeeld voor in de opvanglocaties in Amsterdam, Zeist en Almere. In Amsterdam werden homovluchtelingen die zich onveilig voelden enige tijd opgevangen in safehouses. Die aparte opvang is inmiddels beëindigd maar in bijvoorbeeld de noodopvang Groenhof aan de Marnixstraat is nog steeds een aparte vleugel ingericht voor lhbt'ers.

Verder krijgen vluchtelingen in Amsterdamse opvangcentra sinds januari direct na aankomst voorlichting over homo- en vrouwenrechten. Dat regelt de gemeente zelf, nadat verzoeken aan het COA dit te faciliteren onbeantwoord bleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden