'Beschermende positie militair ter discussie'

De beschermde positie van de militair staat ter discussie. De nu geldende ambtenarenstatus die militairen een beschermde rechtspositie geeft, moet worden geschrapt. Het wordt dan makkelijker om militairen te ontslaan.

© ANP

NRC Handelsblad opent vandaag met dit nieuws, naar aanleiding van een interne nota van het ministerie van Defensie.

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat er meerdere interne stukken liggen en dat er nog niets is besloten.

Minister Hans Hillen van Defensie zal samen met minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken in januari of februari met een kabinetsstandpunt komen. Die is nodig als reactie op een initiatiefwetsvoorstel van D66 en CDA dat de Kamer eind januari bespreekt.

Die partijen willen dat er vanaf 2015 een einde komt aan de extra ontslagbescherming van ambtenaren ten opzichte van 'gewone' werknemers. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum en zijn D66-collega Fatma Koser Kaya willen zo veel mogelijk gelijke arbeidsrechten regelen voor alle werknemers.

In hun voorstel wordt echter een uitzondering gemaakt voor enkele groepen, zoals militairen en rechters. Dat vinden ze nodig om de onafhankelijkheid in hun handelen te garanderen. Militairen hebben sowieso een bijzondere positie omdat ze niet mogen staken.
CDA en D66 willen met hun voorstel de overheid flexibiliseren en het aantrekkelijker maken voor mensen om van de overheid over te stappen naar de private sector en andersom.

In het regeerakkoord van het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV is overigens ook al afgesproken dat het ambtenarenrecht wordt gelijkgetrokken met het gewone arbeidsrecht.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden