Opinie

'Bescherm de stad tegen roofondernemers'

Geef voorrang aan ondernemers die een verbinding willen aangaan met de stad en haar bewoners, schrijft Dennis Boutkan. De lange termijn moet winnen van snelle winst.

Steeds meer Amsterdammers wenden zich af van plekken waar toeristen samenstromen Beeld Merel Corduwener
Steeds meer Amsterdammers wenden zich af van plekken waar toeristen samenstromenBeeld Merel Corduwener

Amsterdam wordt in rap tempo drukker. Nu al trekken er jaarlijks 17 miljoen mensen door ­onze binnenstad. Die bezoekers leveren geld op, veel geld. Daar profiteert Amsterdam enorm van. De keerzijde hiervan wordt steeds duidelijker. Bewoners en winkeliers die in het gedrang komen en toeristen die zich door de ooit zo pittoreske straten heen moeten persen.

Amsterdam is zo populair dat de binnenstad dreigt te verworden tot een cashcow van ondernemers die alleen maar willen verdienen aan de stad en er veel te weinig aan teruggeven. Die al die bezoekers beschouwen als wandelende portemonnees die zo snel mogelijk moeten worden leeggeschud. Niet het product of de liefde voor de klant staan centraal, maar de winstmarge.

Grotere schokgolven
Sinds mijn tijd als raadslid zie ik het centrum en andere gewilde delen van de stad snel vercommercialiseren. Dat gebeurde ook al voor 2014, maar het gaat nu zoveel sneller, rücksichtsloser en met grotere schokgolven. Steeds meer Amsterdammers wenden zich af van plekken waar toeristen samenstromen. Men voelt zich niet meer thuis en mijdt het centrum.

De voorbeelden zijn legio en stemmen te vaak treurig. Van de ATM's die overal in winkels opduiken en waarvoor moet worden betaald tot de eindeloze stoet aan eat-to-goformules en toeristenshops. Van de trappenhuizen waar mensen elkaar niet meer kennen, omdat alles verhuurd wordt via sites als Airbnb, tot de ­woningen van 70 vierkante meter waar zes huisgenoten 4000 euro voor betalen.

Onduidelijke financiering
In 2015 uitte NV Zeedijk haar zorgen over het grote aantal overnames met onduidelijke financiering. En in een recente afstudeerscriptie in opdracht van de FIOD over ijs- en Nutellawinkels worden 'vraagtekens geplaatst bij de bedrijfseconomische grondslag van exploitatie'. Toch ontstaan overal nieuwe ijswinkels. Dat is een indicator van witwassen. Deze conclusie is geen reden om alle ijswinkels te verdenken, maar we moeten kritisch blijven.

Met geld verdienen is niets mis. Ondernemers creëren banen, zorgen voor levendigheid en kunnen ook echt iets toevoegen aan de stad. Durfondernemers die voor eigen rekening en risico de stad mooier en beter maken zijn zeker te vinden.

Kijk eens naar wat groeit en bloeit in de Czaar Peterstraat. Of kijk naar de lijst met indrukwekkende sociale firma's zoals Taxi Electric en Brouwerij de Prael. Ze hebben allemaal een ding gemeen: deze ondernemers hebben liefde voor de stad, voor hun vakmanschap, voor de bezoeker en voor hun werknemers.

Lagere (!) toeristenbelasting
De stad moet worden beschermd tegen roofondernemers die met snelle winsten en dubieuze herkomst van geld neerstrijken in de binnenstad. Maak Amsterdam zo onaantrekkelijk mogelijk voor fout geld.

Dennis Boutkan, PvdA-woordvoerder Stad in Balans en Project 1012 Beeld Rink Hof
Dennis Boutkan, PvdA-woordvoerder Stad in Balans en Project 1012Beeld Rink Hof

Bescherm de stad tegen investeerders die panden opkopen om zoveel mogelijk rendement te behalen. Kies voor ondernemers die een verbinding willen aangaan met de stad en haar bewoners. Kies voor ondernemers die een langetermijninvestering belangrijker vinden dan snelle winsten.

Juist door goede en heldere regels kunnen we Amsterdam een stad houden met gemengde winkelstraten en gemengde wijken. Veel ondernemers zijn dat overigens met me eens. Ze spreken over een veelkoppige draak: heb je net een kop afgehakt dankzij strengere regels en betere handhaving, dan groeit er alweer een nieuwe aan. Wat het college dus absoluut niet moet doen, is de teugels laten vieren.

Dat is echter precies de aanpak waar het­ ­bestuur voor kiest. De paradepaardjes van dit liberale college zijn deregulering, free-zones, 24 uursopening voor detailhandel in het centrum, vanaf 2018 gedeeltelijk lagere (!) toeristenbelasting. Dat zit in het dna van D66 en VVD, geschraagd door een SP die verworden is van actiepartij tot stut van een liberaal college.

Dit college heeft meer lef nodig als het gaat om de bestrijding van de vercommercialisering van de stad. Bescherm kleine winkeliers en stop het snelle geld. Als het college niet harder gaat ingrijpen, sturen en reguleren, wordt Amsterdam een onleefbare stad waar commercie belangrijker is dan leefbaarheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden