Bescheidener rol stad in natuurbeheer regio

De Vinkeveense plassen en het Goois Natuurreservaat moeten door zonder Amsterdam. Foto © anp Beeld
De Vinkeveense plassen en het Goois Natuurreservaat moeten door zonder Amsterdam. Foto © anp

De gemeente Amsterdam wil zich terugtrekken uit het bestuur van de Vinkeveense Plassen en dat van het Goois Natuurreservaat.

Als belangrijkste redenen voert het college de 'beperkte inhoudelijke betrokkenheid' van Amsterdam aan bij de twee gebieden en de gewenste vermindering van de 'bestuurlijke drukte'. Daar komt de noodzaak van bezuinigingen bij. Aan het recreatieschap Vinkeveense Plassen betaalt de stad jaarlijks 235.000 euro, aan het Goois Natuurreservaat 174.000 euro.

De gemeente blijft wel actief in de besturen van de gebieden binnen de stelling van Amsterdam: Waterland (inclusie Twiske), Spaarnwoude en Amstelland. 'Dit is het gebied waar de Amsterdamse belangen direct worden geraakt,' aldus het college. Dat geldt niet voor de Vinkeveense Plassen, aldus het stadsbestuur. Uit gegevens over 2008 blijkt dat relatief weinig Amsterdammers hier recreëren, dertigduizend per jaar. De bestuurlijke invloed van?Amsterdam is er bovendien beperkt tot het water. Over de ontwikkeling van de oevers heeft de stad niks te zeggen.

Het Goois Natuurreservaat ligt buiten de directe invloedssfeer van Amsterdam en de inhoudelijke agenda wordt gedomineerd door lokale belangen. Onduidelijk is hoeveel Amsterdammers het gebied bezoeken, maar het college gaat er van uit dat de kwaliteit van het gebied ook zonder Amsterdamse deelname gehandhaafd zal blijven.

Het stadsbestuur streeft naar de oprichting van een bestuurlijk orgaan dat opkomt voor het beheer van recreatiegebieden binnen de regio Amsterdam. Het moet een platform worden voor de ontwikkeling van het 'Metropolitane Landschap'.

De noodzaak daartoe wordt volgens de gemeente versterkt door de rijksbezuinigingen op gebieden als Spaarnwoude.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden