Beschaafde daklozen gaan op kamers bij eenzame Amsterdammers

De groeiende groep 'nieuwe' daklozen kan binnenkort op kamers bij eenzame Amsterdammers. De Regenboog heeft daarvoor het project 'Onder de pannen' opgezet.

Corrie Verkerk en Hanneloes Pen
Daklozenopvang van het Leger des Heils: de Majoor Bosshardtburgh. Beeld Rink Hof
Daklozenopvang van het Leger des Heils: de Majoor Bosshardtburgh.Beeld Rink Hof

De nieuwe daklozen zijn veel hoger opgeleid, maar door faillissement, scheiding of schulden op straat beland. Bij De Regenboog, een hulporganisatie voor 'kwetsbare Amsterdammers', kloppen er jaarlijks zo'n 150 aan, voornamelijk mannen van middelbare leeftijd. Zij passen niet in de bestaande opvang, waar vooral mensen met verslavings- en psychiatrische problemen wonen.

Subsidie
De Regenboog is al ruim een jaar bezig met het plan. Alle woningbouwcorporaties en de gemeente hebben zich achter het plan geschaard. 'Het mes snijdt aan twee kanten,' zegt directeur Hans Wijnands. 'Er is veel woonruimte in de stad bij eenzame Amsterdammers met een huurwoning. Kinderen zijn de deur uit. Het zijn mensen die baat hebben bij gezelschap en ondersteuning.' De gastheer of vrouw krijgt een vergoeding van 150 tot 200 euro. De Regenboog krijgt 45.000 euro subsidie van de gemeente. De gastheren en -vrouwen verliezen geen huurtoeslag.

Wijnands: 'We gaan bij hen langs, spreken over wat wel en niet kan. Mag je roken en hoe laat moet je naar bed? Als je samenleeft, zijn er regels. Dan volgt de kennismaking.' Een aantal 'nieuwe' daklozen werkt zelf aan een plan voor eigen opvangcentra. Ze hebben hun zinnen gezet op het verzorgingshuis Sint Jacob, dat volgend jaar leeg komt te staan.

Lees vandaag (20-10) meer in Het Parool: Ingenieur wil geen bed tussen de junks

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden