Update

Beruchte motorbende Mongols opent chapter in Amsterdam

Een afdeling van de beruchte motorbende Mongols MC is neergestreken in Amsterdam. De motorbende, die in het buitenland een bittere rivaliteit uitvecht met de Hells Angels, is sinds een maand actief in Nederland.

Mongols-leden, waaronder leden van het Amsterdamse chapter, op bezoek bij het Portugese chapter. De leden hebben zelf hun gezichten onherkenbaar gemaakt.Beeld Facebook

Dat bevestigt de politie naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad. Of de Mongols een hoofdkwartier hebben in Amsterdam is niet bekend. De komst van het Amsterdamse chapter werd op 11 oktober aangekondigd op de Facebookpagina van de Duitse afdeling. De Nederlandse afdeling zegt op de eigen facebookpagina te staan voor 'eerlijkheid, loyaliteit en respect.'

Vijanden
Waarom de groep nu gekozen heeft voor een chapter in Nederland, is onduidelijk. Wie de leden zijn, en of die afkomstig zijn van andere motorbendes, een zogenaamde 'patch-over', is niet bekend. Sinds maart dit jaar is het onrustig in de Nederlandse motorwereld, door de komst van de Bandidos, een andere Amerikaanse criminele motorbende, die vaak samen optrekt met de Mongols. In Nederland laaide de vete tussen de Bandidos en de Hells Angels direct op: huizen van leden van beide bendes waren doelwit van aanslagen.

In de Verenigde Staten, waar de Mongols in 1969 in Zuid-Californië werden opgericht, wordt de bende gezien als één van de gewelddadigste motorbendes van het land.

De Mongols (motto: Mongols Forever, Forever Mongols) zijn berucht bij opsporingsdiensten wereldwijd, die de motorbende zien als een criminele organisatie die zich bezighoudt met (internationale) drugshandel, prostitutie, afpersing, witwassen en geweld. De Mongols hebben in de VS een aanzienlijk deel van de handel in crystal meth (methamfetamine) in handen. Veel (voormalig) leiders van de groep zitten in de Verenigde Staten lange gevangenisstraffen uit.

Bij een grote vechtpartij in Las Vegas in 2002, tussen leden van de Mongols en de Hells Angels, kwamen 3 bikers om het leven. Ook in andere landen hebben beide motorbendes het regelmatig met elkaar aan de stok.

Motorrijbewijs
In Duitsland, waar een beruchte familie van Libanese criminelen in 2010 in Bremen een chapter startte, kwamen de Mongols regelmatig in hevige gevechten met Hells Angels terecht. Volgens de Duitse politie is de bende alleen in naam een motorvereniging: veel leden hebben geen motorrijbewijs. Bremen verbood de vereniging in 2011.

De Duitse opsporingsdiensten denken dat de leden vooral gebruik maken van het internationale distributienetwerk van de motorbende, die 16 chapters heeft in onder meer Israël, Thailand, Australië, Scandinavië en verschillende andere Europese landen.

De perikelen rond de Duitse chapters leidden er overigens toe dat het Europese moederchapter de Duitse afdelingen vorig jaar uit de club zette. Dat accepteerden de Duitsers niet: zij stellen alleen het Amerikaanse moederchapter als autoriteit te accepteren.

Het logo van de Mongols, een Mongoolse strijder met zonnebril.Beeld Facebook
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden