Beruchte criminelen alsnog vervolgd voor roofmoord 2008

Justitie vervolgt de Amsterdamse criminelen Inchomar B. (33) en Jermaine W. (33) alsnog voor het doodschieten van crimineel Johannes Kastiel in 2008, in de flat Gooioord in Zuidoost.

Paul Vugts
De flat Gooioord aan de Groesbreekdreef in Zuidoost, waar Kastiel in 2008 werd vermoord. Beeld Google Streetview
De flat Gooioord aan de Groesbreekdreef in Zuidoost, waar Kastiel in 2008 werd vermoord.Beeld Google Streetview

Kastiel werd op zondagavond 20 april 2008 van dichtbij door zijn hoofd geschoten. Buurtbewoners troffen hem dood aan in de lift.

Al snel beschouwde de recherche Inchomar B. en Jermaine W. (toen beiden 22 jaar) als verdachten, maar het bewijs kwam nooit rond. Nu hoopt justitie vooral aan de hand van de verklaring van een anonieme getuige alsnog voldoende bewijs te leveren. Het duo staat op 7 en 8 februari terecht.

Ronny Brunswijk
Johannes Kastiel was een voormalig lijfwacht van Ronny Brunswijk, ooit de leider van het Surinaamse junglecommando en later een - zacht gezegd - omstreden politicus.

Uit die tijd dateerde Kastiels bijnaam 'Ganpat', wat zoveel betekent als 'dappere man'. Hij had ook een vals paspoort op naam van ene Claude Gasson uit Frans Guyana, geboren in 1978, met een oude foto van hemzelf daar in. Kastiel was illegaal in Nederland.

In de avond van 20 april 2008 was hij naar videotheek Movie Max geweest om een telefoonkaart te kopen. Toen hij terugkeerde, liep hij tegelijkertijd met twee mannen zijn flat in. Zij schoten Kastiel in de lift dood. Justitie vermoedt dat Inchomar B. en Jermaine W. hem hebben beroofd en vermoord. Allebei zijn bekenden in de Amsterdamse onderwereld.

Inchomar B. werd samen met misdaadkopstuk Gwenette Martha en twee anderen gearresteerd omdat ze volgens justitie in het najaar van 2012 op de Dam een moordplan bespraken voor Benaouf A. - een rivaal uit de groep waarmee Martha en zijn getrouwen in een bloedige onderwereldvete waren verwikkeld.

Antwerpenbaan
In mei 2014 werd Martha geliquideerd in Amstelveen. Begin 2015 werden B. en de twee anderen vrijgesproken van het liquidatieplan. B. kreeg wel vier maanden cel voor wapenbezit.

In de nacht van 16 op 17 augustus 2013 had hij inmiddels zelf een liquidatiepoging overleefd. Twee mannen reden hem klem toen hij op een scooter op de Antwerpenbaan reed, in Amsterdam-Nieuw-Sloten. Ze vuurden twee salvo's op hem af. Hij raakte gewond, maar overleefde de aanslag.

Justitie is er van overtuigd dat B. weet wie het die nacht op hem hadden gemunt, maar dat hij dat moedwillig voor zich houdt. Daarom werd hij enige tijd gegijzeld. B. vermoedde later dat hij aan een tweede moordpoging was ontsnapt, zo vertelde hij Het Parool. Vervolgens werd hij gearresteerd voor het bezit van drugs en wapens. Momenteel is hij op vrije voeten.

Ontkennen
Jermaine W. kwam met beruchte vrienden bij justitie in beeld vanwege verscheidene gewelddadige overvallen. Met een pistool dat hij eerder zou hebben gebruikt, werd op 7 september 2013 voor portiekflat Haardstee in de Bijlmer de Somaliër Abdirahman 'Abdi' Hussein (31) doodgeschoten. W. zit vast voor één van de geweldszaken (overigens niet voor de moord op Hussein). Allebei de verdachten ontkennen betrokkenheid bij de moord op Johannes Kastiel.

Advocaat Ilkay Güclü van W.: "Destijds in 2008 had justitie geen zaak en is mijn cliënt na negen maanden voorarrest vrijgelaten. Naar mijn visie is er niets nieuws bijgekomen waardoor hij nu wél veroordeeld zou kunnen worden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden