Beruchte Ali B. verdacht van brandstichting politieauto

Justitie denkt te weten wie afgelopen zomer een politieauto in brand stak op de Admiraal de Ruijterweg in Bos en Lommer. Twee buurtjongens staan daarvoor binnenkort voor de rechter, onder wie de beruchte Ali B.

De hoek van de Admiraal de Ruijterweg en Reinaert de Vosstraat Beeld Eva Plevier
De hoek van de Admiraal de Ruijterweg en Reinaert de VosstraatBeeld Eva Plevier

Volgens justitie zijn B. (25) en Faizal L. (20) verantwoordelijk voor het in brand steken van een politieauto op 15 juni dit jaar. De dienstwagen brandde volledig uit. De agenten waren ter plaatse vanwege een melding van een inbraak, maar moesten toekijken hoe hun wagen vlam vatte terwijl zij aan het werk waren.

Volgens justitie gooiden L. en B. eerst een bloembak op een ruit van de politieauto, waarna ze een brandbare vloeistof in de wagen zouden hebben gegooid. Mogelijk kregen ze daarbij hulp van anderen.

Overigens zag de raadkamer van de rechtbank in de zaak van de brandstichting eerder onvoldoende bewijs tegen B. om hem daarvoor langer vast te houden. Wel zit hij in voorlopige hechtenis voor de andere zaken.

In de dagen voor de brand zouden B. en L. bovendien een motorscooter hebben gestolen of geheeld. Ali B. deed dat, volgens justitie, ook nog met een brommer.

Eerder werd al bekend dat B. en L. worden vervolgd vanwege het witwassen van 130.000 euro. Dat geld werd op 30 juli in een Volkswagen Golf met Duitse kentekenplaten gevonden, verstopt tussen cornflakes, chips en koekjes. B. had bovendien nog ruim 6000 euro op zak, L. droeg ruim 3000 euro bij zich.

Bij huiszoeking bij L. thuis vond de politie in een jas nog 1500 euro. L. wordt ook nog vervolgd voor het bezit van zeker drie vuurwapens en munitie, omdat hij daarmee op foto's te zien is.

L.'s advocaat Joseph van Appia wil niet reageren. B.'s advocaat Menno van Gaalen zei eerder dat zijn cliënt alle betrokkenheid bij de 130.000 euro ontkend. Op de beschuldigingen van brandstichting wil hij niet reageren.

Berucht
B. is in de buurt berucht. Hij ontsnapte in 2015 uit een psychiatrische kliniek, waarna zijn naam en foto landelijk werden verspreid. Hij zat vast voor het voorbereiden van een overval op een juwelier en werd uiteindelijk gepakt in Spanje.
Een broer van B. zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de wilde schietpartij in de Staatsliedenbuurt - al loopt nog hoger beroep.

De politieauto die op 15 juni uitbrandde, was niet de enige politiewagen die afgelopen zomer vlam vatte in Bos en Lommer. Twee weken later werd op de Reynaert de Vosstraat ook brand gesticht in de auto van een hondengeleider. Die was afgekomen op een schietpartij, waarbij een man na een straatruzie in zijn benen was geschoten. Voor die autobrand heeft justitie nog geen verdachten aangemerkt.

De branden in de politieauto's leidden tot politieke opschudding. Pvda-raadslid Sofyan Mbarki vergeleek het met Parijse toestanden: "Ik ken dit van de Franse banlieues, maar dat zijn wij niet en dat moeten we ook niet worden."

Van der Laan
Burgemeester Eberhard van der Laan, die stellig van de hand wees dat Bos en Lommer geterroriseerd werd door jeugdgroepen, zei toen dat de politie de branden heel serieus onderzocht en dat gepoogd zou worden de schade te verhalen op de daders.

"Ik hoop vurig dat de politie hiervoor iemand te grazen neemt die toevallig net een erfenisje heeft gekregen, want van een kale kip valt niets te plukken," aldus de burgemeester.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden