Han Lips

Bert van der Veer predikte als een saaie geschiedenisleraar

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: een serie ter gelegenheid van de 65ste verjaardag van de Nederlandse televisie.

De uitzending gaf weinig reden te geloven in honderd jaar Nederlandse televisie. Beeld NPO2
De uitzending gaf weinig reden te geloven in honderd jaar Nederlandse televisie.Beeld NPO2

Zal televisie de honderdjarige leeftijd bereiken? Nu loopt Lips al een tijdje mee, maar een antwoord moet hij schuldig blijven. Tv-regisseur en -kenner Bert van der Veer stelde de vraag aan voormalig Brandpunt-journalist Aad van den Heuvel, in het eerste deel van Van der Veers serie ter gelegenheid van de 65ste verjaardag van de Nederlandse televisie, dat zaterdag werd uitgezonden.

In eerste instantie zei Van den Heuvel nog volmondig ja, maar al pratend begon hij toch te twijfelen: misschien zou televisie de tachtig halen? Nu werd de afgelopen week nog maar eens duidelijk dat je geen grote camera of meerkoppige redactie nodig hebt om veel mensen met beeld te bereiken: simpelweg iemand van zijn fiets schoppen voor een supermarkt en vervolgens een raadslid intimideren volstaat.

De fenomenen vloggers en burgerjournalistiek waren Van den Heuvel en Van der Veer ook niet vreemd, al stond het volgens Van der Veer vaak nogal ver af van de normen van goede journalistiek: check, dubbelcheck, weerwoord en zekerheid.

Het werd wel heel gewichtig gebracht. Bij momenten deed de manier waarop Van der Veer stond te prediken vooral denken aan die geschiedenisleraar van vroeger die de aandacht maar moeilijk wist vast te houden omdat hij zo ontzettend monotoon praatte. Had Van der Veer zich laten inspireren door de politieke commentatoren uit de jaren zestig, die in zwart-witbeelden voorbijkwamen?

De gedachte achter het programma is best een aardige: nu televisie de pensioengerechtigde leeftijd nadert, kijken we naar verleden en toekomst. Maar daar is meer voor nodig dan wat fraaie fragmenten uit het beeldarchief en een paar stand-upjes in een regiekamer.

Lips laat zich graag verrassen door de twee delen die nog volgen, want ironisch genoeg gaf juist deze uitzending weinig reden te geloven in honderd jaar Nederlandse televisie.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden