Review

Bert van der Veer - 60 Jaar televisie in Nederland ***

Als niemand anders het doet, doe ik het maar weer, moet Bert van der Veer hebben gedacht. Toen de Nederlandse televisie 25 jaar bestond, schreef Bert van der Veer daar een boek over. Toen de Nederlandse televisie veertig jaar bestond, schreef Bert van der Veer daar een boek over. Nu bestaat de Nederlandse televisie zestig jaar en daar is-ie: 60 Jaar televisie in Nederland door Bert van der Veer. Hij kan het niet helpen dat de geschiedenis is voortgeschreden.

Hij kan het ook niet helpen dat Mies Bouwman nog steeds in 1962 Open het dorp heeft gepresenteerd, een benefietavond voor een dorp voor gehandicapten, en dat ze daarbij werd geholpen door Wim Kan (en Corry Vonk), die vier voorgekookte 'spontane' telefoongesprekjes voerde met 'bevriende' groot-industriëlen en zo viermaal 25.000 gulden loskreeg. Prettige bijkomstigheid voor Van der Veer is natuurlijk dat hij die dingen niet meer hoeft uit te zoeken.

Mies Bouwman is nog steeds de koningin van de Nederlandse televisie. Daar is de laatste twintig jaar niets aan veranderd. Zij krijgt dan ook verreweg het grootste aantal vermeldingen in het boek. (De enige andere die voor zo'n eretitel in aanmerking komt, is Linda de Mol. Maar door de versnippering van het televisie-aanbod kan zij toch nooit een nationale heldin zijn.)
Je kunt zo'n geschiedenis op meer dan één manier vertellen. Van der Veer doet het chronologisch, per jaar, met veel kadertjes en heel veel plaatjes. Het boek is dan ook een bron van herkenning voor degenen die het hebben meegemaakt en een interessant bladerobject voor de lezer die nooit een stuiver heeft hoeven te betalen om bij de buren, die als enige in de buurt een toestel hadden, naar Dappere dodo te kijken.

Het is leuk om te lezen dat De Telegraaf in 1952 schreef dat 'televisie in deze organisatie bestaande uit omroepverenigingen ten dode gedoemd is. (...) Zij zal jaar in jaar uit veel geld kosten en zij zal nooit van de grond komen.' En de NCRV liet zien hoe het in Amerika toeging: tv-reclame was gruwelijk, ongeschikt voor Nederland.

Het is ook leuk om te lezen hoe regisseur Walter van der Kamp er in 1955 op los experimenteerde door twee uur lang het toneelstuk Arsenicum en oude kant achtereenvolgens als thriller, blijspel en klucht te laten uitvoeren. Angst voor het zapmoment hoefde hij niet te hebben, want er was maar één net.

En zo komt de hele Nederlandse tv-geschiedenis in brokjes voorbij: Mies Bouwman, Pipo de Clown, Godfried Bomans, Brandpunt, Apollo Henkie, Joop van Tijn en het woord neuquen, Van Kooten & De Bie, Barend Servet, Sonja Barend, André van Duin, Linda de Mol, Joop van den Ende, Sport7, Big brother, Oh oh Cherso et cetera.

Nadeel: Van der Veer is niet zo'n goede stilist. Hij maakt bij zijn geschiedschrijving veelvuldig gebruik van de lijdende vorm. Dat wordt niet altijd aangenaam gevonden. En toch is het een leuk boek. (JOS BLOEMKOLK)

Bert van der Veer - 60 Jaar televisie in Nederland (incl. dvd).
Marmer, €29,95

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden