Plus

Bert Meister is derde generatie smid: 'Zonder mijn atelier ben ik gebroken'

Bert Meister is derde generatie smid in de Bellamystraat. Sinds 1909 had de familie er een grote werkplaats, sinds twee jaar enkel nog een atelier. Door klachten van twee buurtbewoners dreigt Meister de straat te moeten verlaten.

Annelies Bontjes
Bert Meister in zijn atelier in de Bellamystraat. Na 109 jaar moet het bedrijf dat zijn grootvader begon, misschien verdwijnen Beeld Jean-Pierre Jans
Bert Meister in zijn atelier in de Bellamystraat. Na 109 jaar moet het bedrijf dat zijn grootvader begon, misschien verdwijnenBeeld Jean-Pierre Jans

"Kan ik je trap lenen?" "Heb je wat verf voor me?" "Kan ik je boor even gebruiken?" De mensen die in het atelier van Bert Meister (62) aan de Bellamystraat komen, zijn kunstenaars, buurtbewoners of marktlieden. Even iets terugbuigen, inkorten of een gaatje boren; dat soort klusjes. Iedereen is welkom, je moet elkaar helpen.

Laatst was er een dame in een invalidenwagentje waar iets kapot aan was. Boutje erin, het was zó gemaakt. Wat het de vrouw kostte? "Een knuffel vind ik genoeg," zei Meister. Toen zat hij zo bij de vrouw op schoot in het invalidenwagentje.

Even het dak op
"Dit is een plek waar ik spullen op kan slaan, samen met kunstenaars aan het werk ben en waar de buurt klusjes kan doen," zegt Meister. Zijn werkzaamheden spelen zich voornamelijk buiten het atelier af. En waar hij dat dan doet? De voorbeelden zijn eindeloos.

"Reparaties aan de hekken van het Van Gogh Museum, de oude ingang van Tuschinski, de hekken bij de Oudemanhuispoort," somt Meister op. En woensdagochtend moet hij de vlaggenmasten op de Bijenkorf repareren, zodat 5 mei de vlaggen weer uit kunnen.

"De stalen beugels van die masten zijn van mij, of nou ja, als er wat mee is dan bellen ze mij," zegt Meister. Dus ging hij even het dak op, 'niet gevaarlijk hoor'.

Houtkachel
Als kind kwam Meister al vroeg in aanraking met het smeedwerk. Het familiebedrijf zat 106 jaar in hetzelfde pand. In het huis erboven werd hij geboren en groeide hij op. Vanwege het honderdjarig bestaan is er nog een brug naar de smederij vernoemd: de Smederij Meisterbrug over de Bilderdijkgracht.

Twee jaar geleden stopten Meisters compagnons ermee en is hij alleen verder gegaan in een pand verderop in de Bellamystraat. Een smeedvergunning kon hij niet meer krijgen, dus dient het pand als atelier. Het smeedwerk gebeurt in de openbare werkplaats in Oost. Hoewel het geen makkelijke verhuizing was, is Meister is nu erg gelukkig op de nieuwe plek.

Tot er laatst ineens twee mensen namens het stadsdeel op de stoep stonden. Twee buurtbewoners hadden geklaagd bij de gemeente, zo bleek. "Volgens hen doe ik hier dingen die niet mogen, met ijzer werken," legt Meister uit. "Die mensen zijn hier nog nooit binnen geweest."

Verder zou de zelfgemaakte houtkachel voor overlast zorgen. "De buurman zegt dat ik met de rooklucht zijn kinderen probeer te vergiftigen. Terwijl die kachel maar één weekend heeft aangestaan. Toen bleek dat hij te veel rookte is hij uitgezet."

De mensen van het stadsdeel namen foto's. Wat volgde was een brief met een duidelijke boodschap: Meister wordt verzocht per 1 juni zijn pand te verlaten.

Meister heeft lang gewerkt aan het bezwaar dat hij bij de gemeente moet indienen. "Als ambachtsman die met zijn handen werkt, kan ik zo'n ding niet even uit mijn mouw schudden."

Oost
Hij moet bewijzen dat zijn smederij in Oost staat, en dat daar de werkzaamheden plaatsvinden. Het is een verhaal van acht handgeschreven pagina's geworden. Meisters vrouw typte het later voor hem uit. "Iedereen die ik het vertel, staat met open mond te kijken, 'hier moet iets aan gedaan worden', zeggen ze."

De hele situatie maakt Meister treurig. "Als mijn atelier afgebroken moet worden, dan denk ik dat ik ook gebroken ben. Wanneer alles wat mijn familie voor Amsterdam heeft gemaakt er niet meer zou zijn, zou half Amsterdam instorten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden