Beroep zorgboerderij De Boterbloem afgewezen

Ook in hoger beroep oordeelt de rechter dat zorgboerderij De Boterbloem in Osdorp zijn akkers moet vrijgeven aan GEM Lutkemeer.

Zorgboerderij De Boterbloem in Osdorp. Beeld Google Streetview
Zorgboerderij De Boterbloem in Osdorp.Beeld Google Streetview

De rechter bekrachtigde donderdag het eerdere vonnis dat de bruikleenovereenkomst over de grond tussen De Boterbloem en de gemeente Amsterdam terecht is ontbonden. Die overeenkomst liep op 1 november 2017 af.

Dit betekent dat de zorgboerderij in de Lutkemeer­polder, het enige biologische akker- en tuinbouwbedrijf van Amsterdam, mogelijk binnenkort zal moeten wijken voor bedrijventerrein Business Park Amsterdam Osdorp.

Toch peinzen de boeren er niet over om te vertrekken. "Wij gaan niet weg. Absoluut niet," zegt Erik Geurtsen van de zorgboerderij. Ze voelen zich gesteund door de gemeenteraad.

Eerder noemde GroenLinks de onzekere situatie 'onwenselijk'. In maart dit jaar nam de raad een motie aan voor het behoud van (zoveel mogelijk van) De Boterbloem.

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl

Geurtsen: "Ik denk dat het nu aan de politiek is om de motie uit te voeren." Dit is volgens hem dan ook niet een juridische, maar een maatschappelijke kwestie. "We vechten niet alleen voor onszelf, we vechten voor de hele Lutkemeerpolder. Willen we echt de hele stad vol bouwen?"

De Boterbloem zegt dat een overleg over de toekomst van de boerderij altijd mogelijk is, mits er een voor hun werkbaar plan wordt voorgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden