Beroep van molenaar wordt cultureel erfgoed

Het beroep molenaar is toegevoegd aan de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij Unesco. Het is de eerste keer dat Nederland is opgenomen op deze lijst.

Krijtmolen d'AdmiraalBeeld Dingena Mol

Dit is donderdagochtend besloten op de vergadering van het Unescocomité in Zuid-Korea. Op de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed staan ambachten, gebruiken en tradities waar mensen waarde aan hechten en die ze graag willen overdragen aan volgende generaties.

Een feit om heel trots op te zijn, zegt minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) in een reactie. Ze noemt het molenaarschap 'een prachtig ambacht dat door en door verweven is met Nederland'.

Ooit draaiden er duizenden molens in Nederland, maar nu zijn er slechts zo'n vijftig beroepsmolenaars in Nederland. Samen met vrijwilligers houden ze het ambacht in leven. "Molens en de molenaars spelen een belangrijke sociale en culturele rol in de Nederlandse samenleving en hebben een iconische waarde", aldus Unesco.

Krijtmolen
Verschillende verenigingen van molenaars en de Nederlandse overheid zijn meer dan twee jaar bezig geweest om de plaatsing rond te krijgen. Donderdagochtend komen zo'n honderd molenaars bijeen in krijtmolen d'Admiraal in Buiksloot om het goede nieuws te vieren.

"Molens zijn een typisch Nederlands iets en dat moet behouden blijven," legt molenaar Harm-Ydo Hilberdink van d'Admiraal uit. "In andere landen zijn wel wat koren- en oliemolens, maar in Nederland hebben wij de molens doorontwikkeld en gebruiken we ze ook voor allerlei andere toepassingen zoals hout, papier en krijt."

De plaatsing op de lijst levert geen extra geld op, maar er komt wel extra aandacht voor het vak van molenaar, zodat het behouden kan blijven voor de toekomst. "Het is een leuk zetje in de rug en het wordt bijvoorbeeld makkelijker om goede lesmethodes te ontwikkelen," zegt Hilberdink.

Vreugdestand
Aan alle Nederlandse molenaars is een oproep gedaan om hun molens tot en met zondag in vreugdstand te zetten. Hilberdink: "Dat houdt in dat de bovenste wiek net voor het middelpunt stilstaat, op ongeveer 7 na 12."

Vanuit de krijtmolen is er een live videoverbinding met een paar molenaars die naar Zuid-Korea zijn afgereisd, en er is taart. Waarom d'Admiraal is uitgekozen als locatie weet Hilberdink niet. "Het is een eer. Het is een kleine molen maar wel met veel ruimte, en het is de enige krijt- en trasmolen in Nederland."

Verder verandert er voor Hilberdink weinig door de plaatsing op de Unescolijst: "Het is een leuk feestje, maar morgen gaat het leven gewoon weer door."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden