Beroep tegen zondagsopening

Foto ANP


AMSTERDAM - Een groep van bijna dertig Amsterdamse ondernemers gaat in hoger beroep nu de rechter heeft bepaald dat elke zondag de winkels open mogen in de hele stad.

Het gaat om zelfstandigen die zeggen geen tijd en geld te hebben om ook open te gaan. Ze vrezen omzet kwijt te raken aan grote ketens die wel open gaan en komen op voor hun zondagsrust. Ze hebben de gemeente aansprakelijk gesteld voor alle schade die zij lijden.

Eerder deze maand bepaalde de voorzieningenrechter dat de gemeenteraad de wet niet heeft overtreden door sinds februari permanente zondagsopenstelling in alle stadsdelen toe te staan op basis van toerisme in het centrum. Volgens de rechter kan de gemeente de zondagsopening beperken tot dit deelgebied, maar is ze dat niet verplicht. Wanneer een gebied toeristisch is mogen de winkels op zondag open volgens de Winkeltijdenwet. De gemeente heeft alle stadsdelen als toeristisch bestempeld.
Volgens Van Vugt geeft de rechter daarmee 'een wel erg ruime' invulling aan de Winkeltijdenwet, ''terwijl uit alles blijkt dat de wetgever een striktere toepassing van de uitzonderingsbepaling voor zondagsopening heeft beoogd.'' De advocaat benadrukt dat de wet stelt dat de extra openstelling van winkels op zondag het 'reeds aanwezige toerisme' moet ondersteunen. ''Daarvan is geen sprake wanneer je ook zondagsopening toestaat in stadsdelen als Noord. Daar komen helemaal geen toeristen. Dat heeft de rechter zelf tot twee keer toe bepaald.''

De voorzieningenrechter erkende die schade overigens wel.

Van Vugt: ''Ik verwacht dat de politiek met ons meekijkt. Dit kan nooit de bedoeling geweest zijn van de Winkeltijdenwet.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden