Beroemdste stem van Hollywood overleden

Bioscoopbezoekers over de hele wereld herkennen zijn stem, die zo donderend, diep en vol overtuigingskracht was dat hij ook wel The voice of God ('De stem van God') werd genoemd.

Don LaFontaine, de man die met zijn sonore, zware stemgeluid meer dan vijfduizend filmtrailers insprak, overleed maandag in Los Angeles op 68-jarige leeftijd.

LaFontaine werd vooral bekend door de zinsnede ''In a world...'', waarmee in de loop der jaren talloze bekende trailers begonnen. Inmiddels is deze zinsnede allang een Hollywoodcliché dat weer vaak geparodieerd werd. En ook hieraan verleende LaFontaine zijn stem.

De stemacteur sprak onder meer de trailers van The Terminator, Fatal attraction, Chicken run en Batman returns in. Hij was ook de stem achter The Godfather-trailers en in de jaren zeventig de stem van Paramount Studios. Zijn favoriete filmtrailer, meldde hij later, was The elephant man van David Lynch.
Behalve aan filmpjes leende LaFontaine zijn stem ook aan honderdduizenden radio- en tv-spotjes, voor grote Amerikaanse merken als Ford, Budweiser, McDonald's en Coca-Cola.

LaFontaine werd op 26 augustus 1940 in Duluth, Minnesota geboren. In zijn jonge jaren was hij geluidstechnicus bij de National Recording Studios. Hier werkte hij met Floyd Peterson, een legende in de wereld van de voice-overs en de man die de trailer van Dr. Strangelove insprak. In 1964 viel LaFontaine in toen een acteur niet kon komen bij het inspreken van de trailer voor Gunfighters of Casa Grande. Het werd het begin van een lange carrière, waarbij hij op drukke dagen soms wel 35 trailers en commercials insprak. Hij werd een zeer vermogend man, die uiteindelijk in het digitale tijdperk vanuit zijn eigen studio werkte en zijn stem de wereld instuurde.

In één van de parodieën op zijn sonore Hollywoodgeluid wordt zijn stem het geluid genoemd van een twee meter lange man die vanaf zijn kindertijd heeft doorgerookt. (MARK MOORMAN)

www.donlafontaine.com

null Beeld
Don LaFontaine in zijn studio thuis in Los Angeles, 14 februari 2007. Archieffoto AP/Damian Dovarganes Beeld
Don LaFontaine in zijn studio thuis in Los Angeles, 14 februari 2007. Archieffoto AP/Damian Dovarganes
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden