Video

Bernie Sanders: Hillary moet onze president worden

De conventie van de Amerikaanse Democraten begon vandaag in Philadelphia onrustig. De partijvoorzitter opende de conventie niet na een schandaal rondom gelekte documenten en voormalige kandidaat Bernie Sanders riep zijn aanhangers op om zich rustig te houden. Een paar uur later ging het beter: er waren sterke speeches van zwaargewichten als first lady Michelle Obama, de populaire senator Elizabeth Warren, en natuurlijk Bernie Sanders.

Bernie Sanders spreekt de conventie in Philadelphia toe. Beeld AFP
Bernie Sanders spreekt de conventie in Philadelphia toe.Beeld AFP

De oproep van Bernie Sanders aan zijn aanhangers om zich rustig te houden, die zowel per sms als e-mail werd verstuurd, leek effect te hebben. Veel fans van Sanders zijn nog altijd teleurgesteld dat hun kandidaat de nominatie niet heeft gekregen, zeker nadat eerder deze week bleek dat sommige leden van de Democratische partij hem al tijdens de voorverkiezingen hadden afgeschreven.

Tijdens de speeches werd door sommige sprekers enthousisasme naar Bernie Sanders verwezen, voor ze hun steun voor Clinton uitspraken. Komiek en actrice Sarah Silverman, die tijdens de voorverkiezingen actief voor Bernie Sanders campagne voerde, riep nu iedereen op om op Hillary te stemmen. Mensen die uit protest op Bernie willen stemmen, kregen van haar een veeg uit de pan.

Sanders: teleurgesteld maar strijdlustig
Sanders was als laatste spreker van de avond meer een 'headliner' dan first lady Michelle Obama. Hij kreeg een minutenlang applaus van het publiek. Het gejoel en Bernie Bernie-gejoel van het publiek maakte duidelijk dat de afgevallen kandidaat nog steeds veel aanhangers heeft onder de Democraten.

Sanders bedankte de honderdduizenden Amerikanen die hem hielpen bij het campagnevoeren en de 2,5 miljoen mensen die geld aan hem hebben gedoneerd tijdens de voorverkiezingen.

Volgens Sanders is de 'politieke revolutie' die door hem en zijn aanhangers is ingezet, nog niet voorbij. Hij liet weten zelf ook teleurgesteld te zijn over de uitslag van de voorverkiezingen, maar hij bleef niet in zijn teleurstelling hangen. De verkiezingen gaat niet over de kandidaten, geroddelel en geld, aldus Sanders, maar om de behoeften van het Amerikaanse volk en de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen. Hij bedankte president Barack Obama en vicepresident Joe Biden voor het feit dat ze de VS uit de recessie hebben getrokken.

,,We hebben leiderschap nodig die onze mensen bij elkaar brengt", zei Sanders. ,,Geen leiderschap dat latino's, Mexicanen en vrouwen beledigt", een verwijzing naar de Republikeinse genomineerde Donald Trump.

En daar was dan eindelijk het bruggetje naar zijn voormalige rivaal Clinton, die volgens de senator wél over de kwaliteiten beschikt om het land te leiden. Clinton zal het minimumloon opkrikken en nieuwe banen creëren, terwijl Trump het minimumloon (dat in de VS op federaal niveau op 7,25 dollar per uur ligt) zo wil laten.

Ook schaarde Sanders zich achter Clinton's plannen voor een schoner milieu, minder schulden voor studenten en betaalbaarder onderwijs, en gezondheidszorg voor iedereen. Volgens Sanders zijn hij en Clinton het niet altijd eens, maar dat geeft volgens hem niets: 'daar gaat het om in een democratie'. Wat vooral telt, is dat ze gezamenlijk de strijd aangaan met financiële ongelijkheid in het land en gelijke rechten voor alle Amerikanen. Met haar leiderschapskwaliteiten kan het niet anders: 'Clinton moet de volgende president worden.'

Bernie Sanders. Beeld AFP
Bernie Sanders.Beeld AFP

Michelle Obama

First lady Michelle Obama sprak enthousiast over Hillary Clinton. Zij wil een president die weet dat de problemen waar een president mee te maken 'niet te vangen zijn in 140 letters', een steek onder water naar de fanatieke twitteraar Donald Trump. Wat Michelle Obama het meest bewondert in Hillary, zei ze, is het feit dat de kandidaat 'nooit onder druk bezwijkt'.

Scroll verder na de video

Michelle Obama. Beeld AFP
Michelle Obama.Beeld AFP

undefined

Trump werd vooral zijdelings genoemd; lang niet zo vaak als mensen op de Republikeinse conventie op het podium over Hillary spraken. Tot Elizabeth Warren, de senator uit Massachusetts het podium besteeg. Warren steunde tijdens de voorverkiezingen Sanders, maar is nu ook team Clinton. Ze zet zich in voor sociale kwesties en was voor veel Bernie-fans de gedroomde running mate van Clinton, tot die deze week de keus liet vallen op Tim Kaine. Warren legde op het podium in Pennsylvania uitgebreid uit waarom zij vindt dat Donald Trump het presidentschap onwaardig is.

'Hij heeft nooit een poging gewaagd om mensen te helpen', zei senator Elizabeth Warren over Trump. Ze noemde Trump University, die inmiddels door voormalige studenten is aangeklaagd vanwege slecht onderwijs en oplichting, beschuldigde Trump ervan zich verrijkt te hebben toen de huizenmarkt in 2008 in elkaar stortte, bekritiseerde zijn naar haar mening inhoudsloze speech op de Republikeinse conventie vorige week en noemde zijn campagne 'een lange informercial'.

Dinsdagavond spreekt Bill Clinton de conventie toe. Een begenadigd spreker, al zijn zijn speeches ten behoeve van Hillary dit jaar niet altijd even goed ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden