Bernhard vroeg onderzoek De Roy van Zuydewijn

Het was prins Bernhard die in november 2000 de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) verzocht een onderzoek te houden naar Edwin de Roy van Zuydewijn, die op dat moment al enige tijd een relatie had met zijn kleindochter prinses Margarita. Dat blijkt uit een brief van premier Mark Rutte dinsdag aan de Tweede Kamer.

Edwin de Roy van Zuydewijn Beeld ANP
Edwin de Roy van ZuydewijnBeeld ANP

Bernhard werd zelf beveiligd door de DKDB en verkeerde in de positie om de dienst informatie te vragen en van de dienst informatie te ontvangen over veiligheidsrisico's. De DKDB was bevoegd om onderzoek te verrichten en de prins daarover te informeren, aldus Rutte in zijn antwoorden op Kamervragen van SP, D66 en GroenLinks.

Uit het onderzoek naar De Roy van Zuydewijn bleek vervolgens dat er geen veiligheidsrisico's waren. Uit de brief van Rutte blijkt verder dat Bernhard mondeling is geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek.

Prins Bernhard Beeld ANP
Prins BernhardBeeld ANP

'Beatrix moet dit geweten hebben'
Als prins Bernhard opdracht heeft gegeven om onderzoek te laten doen naar Edwin de Roy van Zuydewijn, moet de toenmalige koningin Beatrix daar van hebben geweten. Dat zegt de advocaat van De Roy van Zuydewijn, Gabriël Meijers, in een eerste reactie tegen het ANP. 'Bernhard zal dit niet hebben gedaan zonder dat zijn dochter daarvan afwist. Dit kan nooit buiten de koningin om gegaan zijn. Zij moet dit hebben geweten en gedoogd. En dan wordt het heikel', aldus Meijers.

De brief van Rutte 'bevestigt de stellingen die wij hadden', zegt Meijers. 'Dit heeft nog nergens in de stukken gestaan, er zullen getuigen gehoord moeten worden'. Dat kan in een civiele procedure, maar Meijers wil niet zeggen of die er komt.

Meijers wil ook niet zeggen of Beatrix de regels zou hebben overtreden, als zij inderdaad zou hebben geweten van het onderzoek. 'Ik vind het niet goed om daarover te speculeren.'

Prinses Beatrix Beeld getty
Prinses BeatrixBeeld getty

'Inzet geheime dienst kan niet'
De SP maakt zich grote zorgen over het feit dat de toenmalige minister van Justitie niet wist van de inzet van de geheime dienst BVD in het onderzoek naar Edwin de Roy van Zuydewijn.'De BVD kon blijkbaar worden ingeschakeld zonder dat de regering daarvan wist. Dat kan niet; de inzet van de geheime dienst is aan strenge regels gebonden', aldus SP-Kamerlid Ronald van Raak.

De Binnenlandse Veiligheidsdienst BVD is de voorloper van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD. 'Inzet daarvan moet altijd op initiatief van de regering, niet op initiatief van een burger, ook al heet die prins Bernhard', aldus Van Raak. Hij zal premier Mark Rutte hier woensdag verder vragen over stellen.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold roepen de antwoorden van premier Rutte ook nieuwe vragen op, 'zoals de vraag of iedereen die beveiligd wordt door de veiligheidsdiensten, om informatie kan vragen over personen''.

De Roy van Zuydewijn was van 2001 tot 2006 getrouwd met prinses Margarita. Zijn vader zou de prins in het verleden hebben bijgestaan 'met zaken die het daglicht niet konden verdragen', zei De Roy van Zuydewijn vorige week voor de EO-radio. Hij voegde eraan toe: 'Bernhard werd bang van mij, maar ik wist van niks.'

Ronald van Raak (SP) Beeld anp
Ronald van Raak (SP)Beeld anp

Ook ouders en zussen afgeluisterd
Vorige week onthulde De Groene Amsterdammer dat De Roy van Zuydewijn, zijn ouders en zussen grondig en lang zijn onderzocht en afgeluisterd door onder meer de AIVD (en voorloper BVD) en de DKDB. Dat gebeurde tijdens zijn relatie met prinses Margarita, met wie hij sinds 1998 bekend was en in 2001 huwde.

De kwestie komt woensdag in de Tweede Kamer aan de orde, wanneer die debatteert over het Koninklijk Huis. De Roy van Zuydewijn heeft altijd gezegd dat prins Bernhard achter de onderzoeken zat. De Roy zei eerder dat Bernhard pas later tot het inzicht kwam 'wie ik eigenlijk was'. De in 1978 gestorven vader van Edwin zou de prins in het verleden hebben bijgestaan 'met zaken die het daglicht niet konden verdragen'. 'Bernhard werd bang van mij, maar ik wist van niks', zei De Roy van Zuydewijn vorige week voor de EO-radio.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden