Bernhard loog in 1976 over Alicia

Prins Bernhard. Archieffoto GPD Beeld
Prins Bernhard. Archieffoto GPD

DEN HAAG - Prins Bernhard heeft tegenover de Lockheedcommissie ontkend in Amerika een buitenechtelijk kind te hebben. Dat concludeert de NOS, die in het Nationaal Archief stuitte op een 'klikbrief' van een ex-medewerker van Bernhard.

Daarin meldde de Nederlandse Amerikaan Tonny van Renterghem dat via een Amerikaanse rekening maandelijks een 'substantieel' bedrag werd overgemaakt aan ene Alicia Webber, die een buitenechtelijk kind zou hebben van de prins. Van Renterghem dacht toen nog dat het om een zoon ging. Bernhard onthulde zelf in 2004, in een postuum verschenen interview, een dochter te hebben, Alicia de Bielefeld.

Van Renterghem veronderstelde dat de prins daarom extra geld nodig had. De Commissie van Drie die in 1976 onderzoek deed naar de beschuldigingen dat de prins steekpenningen zou hebben aangenomen van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed, stelde Bernhard vragen over de brief, zo valt te achterhalen in het Nationaal Archief. Daar is het grootste deel van de papieren van de commissie eerder dit jaar gedeponeerd.

De weerslag van de gesprekken met de prins is nog niet vrijgegeven, maar de NOS trekt uit de archiefstukken en de gang van zaken de conclusie dat Bernhard het bestaan van Alicia heeft ontkend. Anders zou de commissie 'hebben meegewerkt aan het stilhouden van Alicia'.

Uit kringen rond de prins zijn destijds pogingen gedaan Van Renterghem in diskrediet te brengen. Opmerkelijk is ook dat hij een afschrift van zijn brief stuurde aan Het Parool en het Amerikaanse weekblad Time, waarvan de naspeuringen zonder resultaat bleven. (HANS JACOBS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden