Update

Bern wil beperking 'zelfmoordtoerisme'

Ingang van de Zwitserse Dignitas-kliniek in Schwerzenbach. Foto EPA Beeld
Ingang van de Zwitserse Dignitas-kliniek in Schwerzenbach. Foto EPA

BERN - Zwitserland wil zijn liberale wetgeving over hulp bij zelfdoding aanpassen om een einde te maken aan de toestroom van buitenlanders die hun leven willen beëindigen. ''Ons land heeft er geen belang bij om aantrekkelijk te zijn voor zelfmoordtoerisme,'' aldus woensdag minister van Justitie Eveline Widmer-Schlumpf. In maart stemt het parlement over de aangescherpte wetten.

Steeds meer mensen uit het buitenland die een einde willen maken aan hun leven gaan daarvoor naar Zwitserland. Vaak zijn zij niet terminaal ziek. In tegenstelling tot andere landen die euthanasie toestaan, zoals Nederland en België, stelt Zwitserland geen eisen aan de nationaliteit van mensen die er euthanasie willen ondergaan. Omstreden organisaties als Dignitas helpen buitenlandse patiënten om zich van het leven te beroven.

De regering wil de wetgeving zo aanpassen dat dit moeilijker wordt. ''Zelfmoord moet alleen een laatste toevlucht zijn,'' aldus de minister van Justitie. Volgens de voorstellen moeten kandidaten voor hulp bij zelfdoding in de toekomst beschikken over de verklaringen van twee artsen dat ze ongeneeslijk ziek zijn en mogelijk binnen twee maanden zullen sterven. Ook moeten kandidaten bewijzen dat zij geestelijk in staat zijn een zo drastische beslissing te nemen.

Verder bepleit de regering 'een minimum aan tijd' tussen het moment waarop een kandidaat in Zwitserland arriveert en de ingreep. ''Het moet in de toekomst voor iemand niet meer mogelijk zijn Zwitserland binnen te komen en een paar dagen later zelfmoord te plegen met de hulp van de een of andere organisatie,'' aldus minister Widmer-Schlumpf. Ze zei nog niet te weten hoe lang die periode moet zijn.

Groeperingen als Dignitas moeten van de minister in de toekomst bewijzen dat ze 'geen winst maken' en kandidaten voor zelfdoding alleen medicijnen toedienen die door artsen zijn voorgeschreven.

De minister wees op organisaties die patiënten met helium gevulde plastic zakken aanbieden.

Dignitas is internationaal de bekendste organisatie voor hulp bij zelfdoding. Oprichter Ludwig Minelli kraakte de regeringsplannen. ''Hierdoor zullen meer mensen een eind aan hun leven maken door zich onder treinen te gooien of van bruggen te springen,'' aldus Minelli.

Zwitserland was de afgelopen jaren niet ingenomen met de berichtgeving in buitenlandse, vooral Britse, media over de activiteiten van Dignitas. Britse kranten beschreven uitvoerig de laatste dagen van bejaarde en zieke Britten die bij Dignitas en andere instellingen een einde aan hun leven maakten.

Volgens Zwitserse statistieken hebben ongeveer vierhonderd mensen in 2007 gebruik gemaakt van 'zelfmoordklinieken', onder wie 132 buitenlanders. (AP, AFP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden