Berlusconi wint regionale verkiezingen

ROME - De centrumrechtse coalitie van de omstreden Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft een verrassende overwinning behaald bij de zondag en maandag gehouden regionale verkiezingen in Italië.

Volgens de voorlopige uitslagen wist centrumrechts vier regio's te veroveren die tot nu toe door centrumlinks werden geregeerd: Piemonte, de regio rond Turijn, Lazio, de regio rond Rome, Campanië, de regio rond Napels, en Calabrië, de punt van de Italiaanse laars. Dat blijkt dinsdagochtend vroeg uit prognoses van het Italiaanse nationale persbureau ANSA.

Waarnemers hadden rekening gehouden met een afstraffing van Berlusconi, die geteisterd wordt door schandalen om seks, corruptie en machtsmisbruik. Ook blijft hij wetten maken om vooral zijn eigen hachje te redden. Berlusconi had de Italianen gevraagd om van de gang naar de stembus een soort referendum over zijn premierschap te maken.

Opkomst

De opkomst was met minder dan 64 procent historisch laag, de laagste tot nu toe deze eeuw. Traditioneel maken in de Italiaanse Republiek, een parlementaire democratie die is verrezen op de puinhopen van twee decennia fascisme, de meeste burgers gebruik van hun recht om te stemmen.

Er is zondag en maandag gestemd in dertien van de twintig Italiaanse regio's. Elf daarvan waren voor de gang naar de stembus in handen van centrumlinks, twee in handen van centrumrechts.

Centrumlinks

In de regio's die centrumlinks heeft verloren, zat het progressieve kamp met regionale problemen. Zo is centrumlinks er in Campanië jarenlang niet in geslaagd de problemen rond het ophalen van vuilnis in Napels en omgeving op te lossen. In Lazio is vorig jaar de linkse regiopresident afgetreden na een seks- en drugsschandaal.

Lazio was in de weken voor de verkiezingen inzet van een hevige juridische en politieke strijd omdat de PDL, de partij van Berlusconi, in de provincie Rome, een van de vijf provincies van Lazio, haar lijst te laat had ingediend bij de kiescommissie. De PDL mocht uiteindelijk niet meedoen en gaf haar steun aan de onafhankelijke rechtse kandidate Renata Polverini. Zij vierde maandagavond op de Piazza del Popolo (Plein van het Volk) in hartje Rome met haar aanhang de overwinning op de centrumlinkse kandidate, voormalig Eurocommissaris Emma Bonino.

De postfascistische minister van Defensie Ignazio La Russa zei op die bijeenkomst: ''Berlusconi heeft aangetoond dat hij altijd wint als er een referendum voor of tegen hem is.'' (ANP)

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi komt uit een stemhokje. ANP Beeld
De Italiaanse premier Silvio Berlusconi komt uit een stemhokje. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden