Berlusconi wil buitenlandse media aanpakken

Berlusconi heeft dit weekeinde een miljoen dollar schadevergoeding geëist van het conglomeraat Espresso, uitgever van onder meer La Repubblica. Foto EPA Beeld
Berlusconi heeft dit weekeinde een miljoen dollar schadevergoeding geëist van het conglomeraat Espresso, uitgever van onder meer La Repubblica. Foto EPA

Het Italiaanse mediawereldje is te klein voor de toorn van premier Silvio Berlusconi, die ook buitenlandse media heeft bedreigd met processen wegens smaad en eisen tot schadevergoeding.

Berlusconi heeft zijn adviseurs gevraagd wat de kansen zijn om kranten als El País (Spanje), The Guardian (Groot-Brittannië) en het Franse weekblad Le Nouvel Observateur veroordeeld te krijgen. Natuurlijk wegens hun verslaggeving van Berlusconi's voorliefde voor jongedames, waarmee hij volgens de oppositie heel Italië voor schut heeft gezet.

Nu is er van een geloofwaardige linkse oppositie nauwelijks nog sprake. Een krant als La Repubblica geldt als een sterkere tegenstander. Berlusconi heeft dit weekeinde een miljoen dollar schadevergoeding geëist van het conglomeraat Espresso, uitgever van onder meer La Repubblica.

Die krant eist nu al maanden vergeefs antwoord op tien vragen over Berlusconi's betrekkingen met een achttienjarig meisje, Noemi Letizia, en met een veertigjarige prostituee, die met geheime geluidsopnamen tracht de premier te straffen voor, beweert zij, niet nagekomen beloftes.

'Voor het eerst in de geschiedenis van de Italiaanse journalistiek wordt een krant aangeklaagd voor het stellen van vragen,' stelde het hoofdartikel van La Repubblica.

John Hooper, al ruim dertig jaar de correspondent van The Guardian in Italië, vraagt zich af of Berlusconi echt zo naïef is te geloven dat hij buitenlandse kranten de mond kan snoeren - kranten die voor het merendeel 'gewoon' de stukken in La Repubblica hebben samengevat. El País ging echter verder: die plaatste foto' van jonge meiden in een villa van Berlusconi op Sardinië, waar ze per regeringsvliegtuig zouden zijn aangevoerd.

Het Brits-aristocratische motto 'publish and be damned' is niet aan Berlusconi besteed. Hij vindt het belangrijk wat 'men' in het buitenland over hem denkt en heeft meer dan eens correspondenten als Richard Owen, de man van The Times, aangesproken op de 'leugens' die ze over hem verspreiden.

Nu en dan stond het huilen hem nader dan het lachen, hetgeen iemand toch enigszins voor de man kan innemen. Elders hebben premiers en presidenten volstrekt lak aan wat journalisten beweren, of ze doen in elk geval hun best dat te veinzen. Berlusconi's ijdelheid weerhoudt hem van die distantie, hij vindt kranten nog belangrijk.

De man had nog zo gehoopt dat een diner met topfunctionarissen van het Vaticaan hem wat welgevallige publiciteit zou bezorgen. Maar dat werd op het laatste moment afgezegd, met als aanleiding een nieuw mediarelletje.

Il Giornale, een krant die eigendom is van Berlusconi's broer Paolo, had even tevoren de katholieke krant Avvenire aangevallen wegens'een moralistische campagne' tegen de premier. Avvenire nam voetstoots aan wat 'linkse' kranten schreven, een bewijs dat de kerk naar links is afgegleden, vindt Il Giornale.

De krant brak de staf over 'valse moralisten' als de hoofdredacteur van Avvenire, een homoseksueel die in 2004 op het nippertje een veroordeling was ontlopen wegens mishandeling van zijn minnaar, een getrouwde man. Althans, volgens Il Giornale.

'Absurd en onwaar', was de reactie van de uitgever van Avvenire.

Dacht Il Giornale de premier met de aanval op Avvenire een dienst te bewijzen? Het effect was in elk geval averechts, getuige de annulering van het diner, dat gehouden zou worden temidden van de puinhopen van de door een aardbeving getroffen stad L'Aquila. Dat moest bijdragen aan de door Berlusconi nagestreefde symboliek van soberheid en boetedoening.

Silvio distantieerde zich van de 'primeur' van de krant van zijn broer, maar het was al te laat. (Il Giornale werd ooit geleid door Indro Montanelli, een grondlegger van de Italiaanse journalistiek. Sinds de overname door de familie Berlusconi is de krant nog slechts en schim van zijn vroegere zelf.)
Of had de voor de premier vernederende annulering van het diner een andere reden? La Repubblica meent te weten dat Silvio Berlusconi bij gebrek aan een echtgenote zijn minister voor Gelijke Kansen, Mara Carfagna, wilde meenemen - een ex- model van 'pikante' foto's. (RENÉ TER STEEGE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden