Berlusconi wachten nu rechtszaken, boetes en Ruby

Berlusconi zal er mee moeten leren leven, met een leven buiten de spotlights, de aandacht en niet meer (politiek gezien) de machtigste man van Italië te zijn. Wat nu?

Berlusconi in Brussel, begin deze maand. Beeld reuters
Berlusconi in Brussel, begin deze maand.Beeld reuters

Over geld hoeft Berlusconi zich geen zorgen te maken. Hij is via zijn bedrijf Mediaset eigenaar van een van de grootste uitgeverijen van het land, een van de grootste filmdistributeurs, een grote krant, en de grootste commerciële televisiezenders. Over de manier waarop hij het geld verkreeg, en de op één na rijkste man van Italië werd, zijn zorgen misschien meer op zijn plaats.

Met zijn aftreden vervalt namelijk het excuus dat Berlusconi niet bij rechtszaken aanwezig kon zijn vanwege zijn werk als premier. Hij mag dan vele, vele miljoenen hebben verdiend, dat ging gepaard met vele, vele beschuldigingen van corruptie, omkoping en illegale activiteiten. En bijbehorende rechtszaken. Zijn laatste poging om hem als premier immuniteit te verlenen middels een zelf verzonnen wet, werd verworpen door het Grondwettelijk Hof.

Waarschijnlijk heeft zijn vertragingstactiek gewerkt - en anders kan Berlusconi nog twee keer in beroep. Voor kerst moet Berlusconi naar verwachting getuigen in een zaak vanwege de beschuldiging dat hij de Britse advocaat David Mills zou hebben betaald om voor Berlusconi te liegen in een andere zaak. Dan is er nog de beschuldiging van grootschalige belastingfraude door zijn bedrijf Mediaset. Maar beide zaken verjaren waarschijnlijk volgend jaar lente.

Ruby

Om niet de meest spectaculaire zaak te vergeten: de 75-jarige Berlusconi wordt ervan verdacht om seks te hebben gehad met de Marokkaanse 'Ruby de Hartendief', toen zij nog minderjarig was. Hij zou zijn macht en invloed hebben gebruikt om de zaak niet naar buiten te laten komen. In mei zijn maar liefst 22 rechtbankdagen gepland. Een veroordeling zou betekenen dat Berlusconi nooit meer een publiek ambt mag vervullen, maar hij had al gezegd zich niet nog eens verkiesbaar te stellen.

Mocht Berlusconi terugkeren naar Mediaset, wacht hem ook daar een hoop werk. Aandelen van het bedrijf zijn met de helft gedaald sinds afgelopen mei, de totale waarde met tien procent. En dan wacht nog een boete van 560 miljoen euro voor de uitgevers-tak van Mediaset, omdat het bedrijf van Berlusconi schuldig werd bevonden aan het omkopen van een rechter in een civiele zaak. Berlusconi's oplossing als premier? Een wet aannemen die bedrijven zou verplichten om de boete pas na het hoogste beroep te betalen. Overigens kwam die maatregel niet door het parlement.

Het zal een lastiger leven worden voor de Italiaanse oud-premier, die 17 jaar lang handen schudde met alle wereldleiders. Berlusconi heeft nog steeds macht, invloed, geld en vrienden. Maar aan het hoogste politieke ambt van Italië zal hem dat vermoedelijk niet meer helpen.

Karima El Mahroug, ook wel Ruby de Hartendief, in april dit jaar. Beeld REUTERS
Karima El Mahroug, ook wel Ruby de Hartendief, in april dit jaar.Beeld REUTERS
Berlusconi verlaat het kantoor van president Napolitano, gisteren. Beeld REUTERS
Berlusconi verlaat het kantoor van president Napolitano, gisteren.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden