Berlusconi: veroordeling is totaal ongegrond

Het Italiaanse Hof van Cassatie heeft donderdag de veroordeling tot 4 jaar cel van ex-premier Silvio Berlusconi wegens belastingfraude bevestigd. De veroordeling van Berlusconi tot uitsluiting van openbare functies moet echter opnieuw worden bekeken. Het is voor het eerst dat de mediamagnaat en ex-premier definitief voor een misdrijf is veroordeeld.

Beeld afp

Het Hof bevestigde de gevangenisstraf van vier jaar en gaf een lagere rechtbank opdracht de lengte van het verbod op uitoefening van een politiek ambt opnieuw te bepalen. Dit was voor de 76-jarige Berlusconi persoonlijk eigenlijk de zwaardere straf. Hij wil graag opnieuw premier worden.

Berlusconi zei na de uitspraak van het hof in een videoboodschap (zie hier onder) dat hij het doelwit is van een 20-jarige vervolging door magistraten. 'Ik ben niet betrokken bij de belastingfraude.' De ex-premier zei dat hij zal aandringen op hervorming van het justitiële stelsel. Hij zal door blijven gaan met zijn politieke strijd.

Ondanks de definitieve veroordeling tot vier jaar hoeft hij hoogstwaarschijnlijk niet de cel in: hij krijgt al drie jaar aftrek volgens een amnestieregeling. Het resterende jaar kan hij doorbrengen in huisarrest of als taakstraf, zeker omdat hij de leeftijdsgrens van 70 jaar heeft overschreden. Hij kan nu echter elk moment worden opgepakt om voor de rechter te worden gebracht die hierover beslist. Volgens de Hoge Raad is de celstraf meteen uitvoerbaar.

Vrijspraak
Het Hof vervolgde vandaag de behandeling van het hoger beroep dat Berlusconi heeft aangetekend tegen de veroordeling wegens belastingfraude. Berlusconi's advocaten aasden op de vrijspraak.

Berlusconi werd vorig jaar oktober wegens belastingfraude tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld. De rechtbank bepaalde ook dat hij vijf jaar lang geen openbaar ambt mag bekleden. In mei handhaafde het hof van beroep in Milaan deze veroordeling, waarna Berlusconi zich tot het Hof van Cassatie wendde, de hoogste beroepsinstantie.

De uitsluiting van openbare functies was voor de 76-jarige Berlusconi persoonlijk eigenlijk de zwaardere straf. Hij wil graag opnieuw premier worden. Het uiteindelijke oordeel de lagere rechtbank kan grote gevolgen hebben voor de regering van premier Enrico Letta, die kan zonder de steun van de coalitiepartij van Berlusconi Volk van de Vrijheid niet regeren.

Tientallen rechtszaken
De Italiaanse ex-premier heeft een omvangrijk dossier aan rechtszaken. In totaal werd de 76-jarige Berlusconi al meer dan 30 keer aangeklaagd. De beschuldigingen variëren van banden met de maffia, belastingfraude, omkoping van politieagenten en rechters tot betaalde seks met minderjarigen.

Drie van de zaken werden geseponeerd omdat het parlement op instigatie van Berlusconi wetswijzigingen doorvoerde waardoor strafzaken bijvoorbeeld eerder verjaarden.

Hoewel hij meerdere keren schuldig werd bevonden, moest Berlusconi nooit de gevangenis in. Hij werd bijvoorbeeld in hoger beroep vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs of omdat de strafzaken inmiddels waren verjaard.

Ruby-gate
Eind juni werd Berlusconi nog veroordeeld tot 7 jaar cel voor machtsmisbruik en seks met een minderjarige prostituee. Zijn advocaten kondigden aan in hoger beroep te gaan. Centraal in het proces stond Ruby, een jonge Marokkaanse vrouw die ontkent seks met de ex-premier te hebben gehad. Ook Berlusconi heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is.

De rechtszaken hebben volgens Berlusconi 'een lijdensweg gevormd waaronder 557 bezoeken door de politie, 2500 rechtszittingen en 174 miljoen euro aan advocatenkosten die ik heb betaald.'

Franco Coppi, de advocaat van Berlusconi Beeld epa
Beeld ap
Ruby. Beeld reuters
Silvio Berlusconi. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden