Berlusconi stapt naar Europees Hof

Oud-premier Silvio Berlusconi van Italië vecht zijn veroordeling voor fraude aan voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). De 76-jarige zakenman heeft dat woensdag aangekondigd, meldden Italiaanse media.

Oud-premier Silvio Berlusconi van Italië Beeld epa
Oud-premier Silvio Berlusconi van ItaliëBeeld epa

De Italiaanse Hoge Raad bevestigde Berlusconi's veroordeling begin augustus. Hij kreeg een celstraf van 4 jaar opgelegd vanwege miljoenenfraude door zijn bedrijf Mediaset. Toch hoeft hij hoogstwaarschijnlijk niet de cel in. Hij krijgt 3 jaar aftrek door een amnestieregeling en zal wegens zijn hoge leeftijd ook het resterende jaar niet hoeven uitzitten. Vermoedelijk wordt de straf omgezet in een taakstraf of huisarrest.

Tegen Berlusconi lopen nog verscheidene rechtszaken, waaronder het beroep tegen zijn veroordeling in de zaak-Ruby, waarin hij terechtstaat voor betaalde seks met een destijds minderjarige danseres.

De mediamagnaat stapt naar het EHRM in Straatsburg omdat hij vindt dat zijn mensenrechten zijn geschonden; de veroordeling zou namelijk gebaseerd zijn op wetgeving die nog niet bestond ten tijde van de feiten die de Hoge Raad aanmerkte als fraude.

Los van de celstraf staat Berlusconi's Senaatszetel nog altijd op het spel. Over het afnemen daarvan loopt nog een procedure.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden