Berlusconi's ministers klagen over Berlusconi

Afgetreden ministers van de partij van de centrumrechtse Italiaanse leider Silvio Berlusconi klagen luid over hun voorman. De Italiaanse regering heeft maandag bekrachtigd dat de vijf ministers van Berlusconi's PdL geen deel meer uitmaken van de coalitieregering. Ze kondigden hun vertrek zaterdag aan op initiatief van Berlusconi. Dat ging kennelijk niet van harte.

redactie
Sylvio Berlusconi Beeld REUTERS
Sylvio BerlusconiBeeld REUTERS

Ex-vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfaro klaagde bijvoorbeeld via sociale media dat hij 'een trouwe Berlusconist is, maar die trouw dwingt me te zeggen dat extremistische stromingen die tegengesteld zijn aan onze geschiedenis, onze waarden en ons gemeenschapsgevoel niet mogen domineren.' Hij vreest dat Berlusconi een voorman van 'radicaal rechts' wordt.

'Als de extreme stromingen domineren, kan de droom van 'Forza Italia' geen waarheid worden', aldus Alfaro, die geldt als Berluconi's erfgenaam. Berlusconi heeft recentelijk 'Forza Italia' (Hup Italië) weer in het leven geroepen als beweging. De naam stamt uit 1993, het begin van Berlusconi's successen in de politiek.

Stekker uit de coalitie
In het weekeinde stelde Berlusconi dat hij de stekker uit de coalitie moet halen, omdat de regering nalaat een aantal economische maatregelen te nemen. Veel mensen nemen echter aan dat hij vooral bezig is met het behoud van zijn zetel als senator. Die kan hij kwijtraken door een recente definitieve veroordeling bij de strafrechter. Vrijdag stemt een Senaatscommissie of Berlusconi mag blijven.

Het besluit van Berlusconi om zijn steun aan Letta's bijna een half jaar oude regering in te trekken tijdens de economische beproevingen, heeft een storm van kritiek ontketend, ook in de gelederen van Berlusconi. De afgetreden ministers van Gezondheidszorg en Institutionele Hervorming, respectievelijk Beatrice Lorenzin en Gaetano Quagliariello, hebben gezegd niet mee te gaan naar Forza Italia. De verdeeldheid onder Berlusconi's partijgenoten van de huidige Il Populo della Libertà (PdL, Volk van de Vrijheid) kan de oud-premier opbreken. Premier Letta wil woensdag een vertrouwensvotum in het parlement, wat in beide kamers van het parlement riskant is. Hij gokt echter dat een deel van Berlusconi's PdL de ex-premier laat vallen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden