Update

Berlusconi ontkent geruchten over snel aftreden

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft vandaag geruchten over zijn naderend aftreden ontkend. Tegen het Italiaanse persbureau Ansa en op zijn Facebookpagina zei hij dat de geruchten 'ongegrond' zijn. Volgens een minister blijft de huidige regering overeind als er een meerderheid komt, anders zullen er nieuwe verkiezingen volgen.

ANP/AP/Redactie
Silvio Berlusconi. Beeld getty
Silvio Berlusconi.Beeld getty

'Ik ben optimistisch en ik denk dat we onze meerderheid behouden,' zei Gianfranco Rotondi, een minister zonder portfolio. Hij had vanmiddag een ontmoeting bij de minister-president thuis.

Eerder meldde zowel de regeringsgezinde krant Libero als journalist Giuliano Ferrara, grondlegger van de krant Il Foglio en in het verleden minister onder Berlusconi dat de premier vandaag nog zou aftreden.

Nadat eerder al parlementsleden uit Berlusconi's partij die berichten als ongegrond betitelden, deed de geplaagde politicus en zakenman dat zelf nog eens over op Facebook.

Berlusconi ligt al tijden onder vuur. Zijn aanhang in het parlement brokkelt af. Gisteravond besloot Gabriella Carlucci, die sinds 1994 een trouwe bondgenote was, over te stappen naar de oppositie.

Eerder verlieten al tientallen andere parlementariërs de partij van Berlusconi. Mede daardoor lijkt hij geen meerderheid in de volksvertegenwoordiging meer te hebben.

Italië dreigt het volgende probleemland in Europa te worden. Het land werd daarom vorige week onder toezicht van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geplaatst. Officieel gebeurde dat op eigen verzoek.

Na de berichten over het vertrek van Berlusconi schoten de beurskoersen in Italië omhoog.

'2012 beangstigend'
Maar het jaar 2012 wordt een 'beangstigend' jaar voor de economie, zelfs als de Italiaanse premier Silvio Berlusconi snel de macht overdraagt, zo meent de leider van de grootste Italiaanse vakbond CGIL, Susanna Camusso.

Camusso sprak zich in een interview met Associated Press vernietigend uit over het plan van Berlusconi om de financiële crisis te keren. Volgens haar bevat het plan niets dat leidt tot economische groei. Ze benadrukt dat er belastinghervormingen nodig zijn.

Camusso zegt ook dat grootschalige belastingontduiking de werknemers die wel eerlijk belasting afdragen opzadelt met een onevenredig zware last. De werkgevers klagen daarnaast steen en been over de hoge sociale premies.

Ontslagrecht
Een andere maatregel die Berlusconi wil treffen is het versoepelen van het ontslagrecht, maar Camusso meent dat dit niets uithaalt, omdat kwakkelende bedrijven de afgelopen drie jaar toch al medewerkers hebben ontslagen. De versoepeling van het ontslagrecht heeft ertoe geleid dat de vakbondsleiders hun verschillen over strategieën opzij hebben gezet en de gelederen hebben gesloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden