Berlusconi krijgt paspoort niet terug

Het Italiaanse gerecht heeft de vraag van Silvio Berlusconi om zijn paspoort terug te krijgen afgewezen. De voormalige Italiaanse premier kon dus niet met zijn politieke medestanders naar België reizen om er de vergadering van de Europese Volkspartij (EVP) bij te wonen. Dat verklaarden bronnen bij het gerecht.

null Beeld afp
Beeld afp

Berlusconi's paspoort werd afgenomen toen hij in augustus schuldig werd bevonden aan fiscale fraude en veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van vier jaar. Die straf werd later omgezet in huisarrest of een werkstraf.

Vluchten
Berlusconi ontkende al meermaals dat hij de intentie heeft om naar het buitenland te vluchten. De rechtbank verwierp gisteren het argument van Berlusconi's advocaat dat het een schending van de Schengenverdragen, over het vrije verkeer van personen in de Europese Unie, is als Berlusconi niet naar Brussel kan reizen. Berlusconi zou in Brussel een vergadering van de Europese Volkspartij bijwonen.

Door de Verdragen van Schengen zijn er geen grenscontroles meer, maar die laten personen niet toe om zonder geldige identiteitsdocumenten te reizen, vond de rechtbank.

Aanval op Berlusconi
Volgens voormalig Italiaans minister van Onderwijs Mariastella Gelmini, die lid is van de Forza Italia-partij van Berlusconi, is de beslissing de zoveelste aanval op Berlusconi om hem zijn politieke rechten te ontzeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden