Update

Berlusconi kondigt aftreden aan

Aan een lange periode van dominantie van de Italiaanse politiek door de flamboyante Silvio Berlusconi lijkt een einde te zijn komen. De premier maakte gisteren bekend dat hij aftreedt zodra het parlement een ingrijpend pakket bezuinigingsmaatregelen aanneemt. Volgens de premier kan Italië alleen door vervroegde verkiezingen uit de crisis komen.

null Beeld ap
Beeld ap

Berlusconi maakte zijn besluit bekend na overleg met president Giorgio Napolitano. 'Het is nodig een antwoord te geven aan Europa en aan de markten', zei de premier. Vanmorgen zei de scheidend premier tegen persbureau Reuters vervroegde verkiezingen te verwachten in het begin van februari volgend jaar. Berlusconi zei zichzelf niet verkiesbaar te stellen.

Berlusconi, die tot nu toe tegen vervroegde verkiezingen was, ziet die nu als enige uitweg omdat er geen alternatief zou zijn voor de huidige centrumrechtse coalitie van zijn Volk van de Vrijheid (PDL) met de separatistische Lega Nord.

Bezuinigingen

De Kamer van Afgevaardigden en de Senaat stemmen vermoedelijk nog deze maand over het pakket bezuinigingen dat Italië van de leiders van de eurozone moet uitvoeren. 'Als deze verplichting is uitgevoerd, zal de premier zijn ontslag indienen bij het staatshoofd', aldus een verklaring van Napolitano. De president zegt dat hij daarna de traditionele consultaties van politieke partijen zal houden.

Wall Street

Beleggers reageerden positief op de aankondiging van het vertrek van de Italiaanse premier. De beurzen op Wall Street gingen in het laatste uur van de handel nog flink omhoog. De Europese Commissie wilde nog niet reageren op het nieuws uit Italië.

De positie van Berlusconi was wankel geworden, omdat gisteren tijdens een cruciale stemming over de jaarrekening van 2010 was gebleken dat de premier niet meer kan rekenen op een meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden.

Geen absolute meerderheid
De jaarrekening werd aangenomen met de steun van 308 parlementariërs. De absolute meerderheid van 316 zetels in de 630 zetels tellende Kamer haalde hij niet omdat er 321 stemonthoudingen waren. Ook verscheidene parlementariërs van de coalitie weigerden Berlusconi te steunen.

De oppositie vroeg na de stemming direct om het ontslag van de premier. 'De regering beschikt niet langer over een meerderheid in deze Kamer', zei Pier Luigi Bersani van de Democratische Partij. Hij richtte het woord daarna tot de 75-jarige premier en zei: 'Dien je ontslag in'.

Schuldenlast

Italië kampt met een grote schuldenlast en de steeds verder oplopende rente op staatspapier dreigt deze onhoudbaar te maken. Het land heeft dan ook toegezegd bezuinigingen en hervormingen door te voeren.

De miljardair en mediatycoon Berlusconi leidt Italië inmiddels 9,5 jaar met tussenpozen. Hij heeft al ruim 50 keer een vertrouwensstemming in het parlement gewonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden