Berlusconi kent pas morgen zijn lot

In het proces wegens fiscale fraude tegen de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi volgt morgen pas de langverwachte uitspraak. De 76-jarige politicus kan voor het eerst definitief veroordeeld worden.

null Beeld ap
Beeld ap

Vandaag nam de verdediging van Berlusconi het woord, zijn advocaten azen op de vrijspraak. Morgen moet de rechtbank beslissen of het de veroordeling van het hof van beroep bevestigt of verbreekt.

Berlusconi werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan drie jaar werd kwijtgescholden. Bovendien werd beslist dat hij vijf jaar lang geen openbaar ambt meer mocht uitoefenen. Daarmee volgde het hof van beroep overigens de beslissing van de rechtbank in eerste aanleg.

De verdedeging betoogde vandaag dat het gerechtshof in Milaan Berlusconi heeft veroordeeld op basis van slechts een 'vooroordeel'. Er is volgens hen geen bewijs dat de ex-premier zich schuldig heeft gemaakt aan belastingfraude.

Het Openbaar Ministerie had het hoge rechtscollege dinsdag gevraagd de veroordeling tot 4 jaar cel te handhaven in de zogeheten Mediaset-zaak. Wat de uitsluiting van openbare functies betreft vroegen de aanklagers de rechters de straf terug te brengen van 5 tot 3 jaar.

De cassatierechters, wegens hun prachtige toga's ook 'hermelijnen' genoemd, komen morgen rond het middaguur in de raadkamer bijeen. Als zij Berlusconi schuldig verklaren, is dat de eerste definitieve veroordeling van de 76-jarige mediamagnaat. Hij heeft al 20 jaar tal van rechtszaken aan zijn broek, maar wist tot nu toe altijd aan een definitieve veroordeling te ontsnappen, door verjaring of door de wet in zijn voordeel aan te passen.

Een definitieve veroordeling kan tot een politieke aardbeving leiden. Italië wordt momenteel geregeerd door een coalitie van Berlusconi's centrumrechtse PDL met de centrumlinkse PD van premier Letta. PDL-kopstukken hebben al gezegd dat zij uit de regering willen stappen, als hun leider definitief wordt veroordeeld. Ook gaan er binnen de PD stemmen op dat Berlusconi na een definitieve veroordeling onhoudbaar wordt als partner.

In de Mediaset-zaak, die al meer dan 8 jaar duurt, ging het aanvankelijk om honderden miljoenen euro's aan zwart geld. Door gedeeltelijke verjaring is daar nu iets meer dan 7 miljoen euro van over. Berlusconi is volgens het OM persoonlijk de bedenker van een systeem van manipulaties met de waarde van filmrechten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden