Update

Berlusconi kan vervolgd worden

Berlusconi sluisde in 2008 een wet door het parlement om zichzelf te beschermen. Foto ANP Beeld
Berlusconi sluisde in 2008 een wet door het parlement om zichzelf te beschermen. Foto ANP

ROME - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is zijn immuniteit voor strafvervolging kwijt. Het constitutioneel hof in Rome heeft dat woensdag bepaald. Berlusconi, die nog in vier rechtszaken is verwikkeld, joeg vorig jaar direct na zijn aantreden een wet door het parlement die hem vrijwaarde van vervolging. Hij bezwoer woensdag door te gaan als regeringsleider, en haalde fel uit naar 'de rode rechters', 'het rode staatshoofd' en 'de rode media'. ''Dit soort dingen geven me alleen maar meer energie, ik ga door met de strijd - leve Italië, leve Berlusconi,'' aldus de 73-jarige premier.

Zijn aanhang ziet het vonnis van het hof als een directe aanval op Berlusconi en onderdeel van een campagne om hem te laten aftreden. Sommigen spreken zelfs van een staatsgreep en willen massademonstraties en uiteindelijk verkiezingen organiseren om te bewijzen dat 'het volk Silvio steunt'.

De rechters hebben zich niet laten intimideren, ook niet door Umberto Bossi, leider van de Lega Nord en minister van Hervormingen. Hij zei gistermiddag, nog tijdens de vergadering van het hof, niet te geloven dat de rechters zich 'de woede van het volk op de hals willen halen'.

Het hof vindt dat de wet die Berlusconi zijn aantreden vorig jaar liet aannemen via een grondwetswijziging tot stand had moeten komen. Ook zien zij het principe geschaad dat iedereen gelijk is voor de wet.

Het hof stelt in feite dat Berlusconi een wet heeft laten aannemen die is toegesneden op zijn eigen persoonlijke situatie, zoals dat in het verleden al vele malen gebeurde. Dat in de bewuste wet de tijdelijke immuniteit ook van toepassing werd verklaard op de president en de voorzitters van de Kamers van het parlement, leek vooral een schaamlap.

De oppositie kon woensdag haar geluk niet op. Ex-magistraat Antonio Di Pietro, ooit aanklager van Berlusconi, had een duidelijk advies: ''De premier moet zijn koffers pakken. Hij moet ophouden wetten te maken en doen wat hij al vijftien jaar hoort te doen: plaatsnemen in de beklaagdenbank.''

De grote vraag blijft hoe Berlusconi nu verder zal gaan. Maanden werd hij op de huid gezeten vanwege zijn seksuele uitspattingen. Nieuwe problemen met justitie kunnen de nekslag betekenen, maar kunnen ook de premier aanzetten tot een gevaarlijk va-banquespel.

Berlusconi zal zich de komende tijd moeten verdedigen tegen de beschuldiging zijn Britse advocaat te hebben omgekocht opdat deze voor de rechter loog over het zwartegeldcircuit van Berlusconi's holding Fininvest. De advocaat, David Mills, is hiervoor al veroordeeld. Ook staan rechtszaken op stapel vanwege het uitschrijven van 'opgeblazen facturen' om fondsen met zwart geld op te bouwen in het buitenland. Ook wordt hij verdacht van het omkopen van senatoren met sexy tv-sterretjes.

Eerder deze week bepaalde een rechter dat Berlusconi zijn aartsrivaal Carlo De Benedetti 750 miljoen euro moet betalen als schadeloosstelling voor de wijze waarop hij hem begin jaren negentig de uitgeverij Mondadori afnam.

Berlusconi's advocaat Cesare Previti is veroordeeld wegens het omkopen van rechters die de uitspraak deden waardoor Mondadori in handen kwam van Berlusconi. Door de schadevergoeding toe te kennen wordt Berlusconi alsnog verantwoordelijk gehouden voor deze zaak. (EELCO VAN DER LINDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden