Berlusconi: 'Italië moet geregeerd worden'

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi heeft in een tv-interview erkend dat zijn centrumlinkse tegenstrever Pier Luigi Bersani de verkiezingen in het lagerhuis heeft gewonnen. Dat zei hij de ochtend na de Italiaanse verkiezingen die het land in een patstelling hebben achtergelaten.

Een Italiaan brengt zijn stem uit Beeld getty
Een Italiaan brengt zijn stem uitBeeld getty

De Italiaanse wet geeft een minimum van 55 procent van de zetels in de Tweede Kamer aan de winnaar. Bersani kan er nu op 340 van de 630 zetels rekenen. In de Senaat blijft hij op circa 120 van de 315 zetels steken.

De centrumrechtse coalitie van Berlusconi is in de Italiaanse Senaat de grootste partij geworden, waardoor het voor Bersani alsnog bijna onmogelijk wordt om te regeren. Volgens Berlusconi is dat geen reden om geen coalitie te sluiten. Hij zinspeelde op een soort nationale regering samen met centrumlinkse partijen. 'Italië moet worden geregeerd, en alle partijen moeten daarvoor offers brengen', zei de man die sinds 1994 ruim 9 jaar premier is geweest. Het heeft volgens hem geen zin om nieuwe verkiezingen te houden.

Berlusconi sloot vanmorgen wel uit dat hij zal gaan samenwerken met de coalitie van de huidige premier Mario Monti. Berlusconi moest eind 2011 plaats maken voor Monti. Die is begonnen met bezuinigingen en hervormingen om de derde economie van de eurozone weer op de rails te zetten. Maar zijn politiek is erg impopulair en dat hebben de kiezers wel duidelijk laten weten.

Zo stemde een kwart van de kiezers op de Beweging 5 Sterren (M5S) van Guiseppe Piero, 'Beppe', Grillo. Hij is een fel tegenstander van bezuinigingen en privatiseringen. De 64-jarige blogger en komiek voert al geruime tijd op pleinen, in theaters en op internet een verwoede strijd tegen het establishment inclusief de meest recente regeerders Monti en Berlusconi.

Hij richtte in 2009 de beweging op die nu feitelijk de grootste politieke partij is. Bersani's PD (Democratische Partij) kreeg deze week in de kamerverkiezingen iets minder stemmen dan de M5S en Berlusconi's PDL (het Volk van de Vrijheid) met 21,5 procent 4 procentpunten minder dan de M5S.

De Italiaanse media smeten dinsdag met de termen 'Tsunami Grillo' en 'Italia ingovernabile' (onregeerbaar), mede omdat ze in Grillo voor coalitievorming een hopeloos geval zien. De M5S heeft 108 kamerzetels en 54 senaatszetels. Bersani komt veel te veel stemmen te kort voor een stabiele centrumlinkse en/of een hervormingsgezinde regering.

Financiële markten

De ex-premier merkte in het interview ook op dat hij niet bezorgd is dat de verkiezingsuitslag tot een negatieve reactie op de financiële markten leidt.

Toen de uitslagen uit Italië binnenkwamen, reageerden de aandelenbeurzen heftig. Ook de rente die Italië moet betalen op staatsleningen liep hoog op. De Italiaanse verkiezingsuitslag had ook z'n weerslag op andere landen, ook de Spaanse rente steeg. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Garcia-Margallo liet dinsdag weten 'extreem bezorgd' te zijn over de gevolgen van de Italiaanse verkiezingen voor de rest van de eurozone. 'Dit is een sprong in het duister die niets goeds belooft voor Italië of voor Europa', stelde hij.

De financiële markten vrezen dat er een einde komt aan het bezuinigingsbeleid van premier Monti en dat de staatsschuld nog verder gaat oplopen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden