Berlusconi is meerderheid in parlement kwijt

Silvio Berlusconi is de meerderheid in het Italiaanse parlement kwijt. Dat is de belangrijkste conclusie van de stemming vanmiddag over het budget van 2010. Dat budget werd weliswaar aangenomen, maar dat kwam doordat de oppositie zich onthield van stemming.

Silvio Berlusconi Beeld afp
Silvio BerlusconiBeeld afp

Van de 630 parlementariërs stemden er maar 308 voor. Dat is ruim minder dan de 316 stemmen die nodig zijn voor een absolute meerderheid in het Italiaanse parlement. 321 parlementsleden lieten in feite weten zich niet meer met Berlusconi te kunnen vereenzelvigen.

De oppositie onthield zich van stemming om duidelijk te maken dat Berlusconi ook vanuit zijn eigen gelederen niet meer het vertrouwen geniet. De oppositie riep Berlusconi dan ook meteen op zijn aftreden bekend te maken.

Pier Luigi Bersani, leider van de Democratische Partij, zei: 'Ik vraag u nu eindelijk deze situatie te accepteren, uw ontslag bekend te maken en het de president mogelijk te maken een oplossing te vinden die onze grootse naties voorwaarts kan stuwen. Wij zullen ons deel voor onze rekening nemen.'

Volgens Bersani loopt Italië het reële risico de komende dagen geen toegang meer te hebben tot de financiële markten.

De beurzen reageerden positief op het nieuws van de stemmingen. Aandelenkoersen gingen omhoog.

Volgens Italiaanse media reageerde Berlusconi ongelovig op het nieuws. Hij zou onmiddellijk om de stemmingsuitslag hebben gevraagd om te kijken wie er allemaal tegen hem hebben gestemd.

Het is nu voorlopig aan Berlusconi zelf om te bepalen wat hij doet, maar deze stemmingsuitslag zou wel eens de finale klap voor de 75-jarige politicus en zakenman kunnen zijn. De druk op hem om af te treden is welhaast onhoudbaar groot geworden. Aan de andere kant: in het verleden heeft Berlusconi dit soort oproepen altijd naast zich neergelegd.

Lot premier
Normaal gesproken is een stemming als die van vandaag een formaliteit, maar vandaag werd er indirect ook over het lot van de premier gestemd. Berlusconi blijft alleen maar (voorlopig) aan omdat de oppositie niet meestemde.

De afgelopen dagen waren veel parlementariërs uit Berlusconi's eigen partij overgelopen naar de oppositie. Vandaag riep Umberto Bossi, voorman van coalitiepartij Lega Nord en een belangrijke bondgenoot van Berlusconi, hem ook al op af te treden. Dat bleek een voorbode voor de stemming van vanmiddag.

De oppositie, de Lega Nord en veel leden van zijn eigen partij PDL willen dat hij plaats maakt voor een nieuwe centrumrechtse regering die de economische crisis kan aanpakken en het vertrouwen van de financiële markten kan herstellen, zonder dat de macht moet worden overgedragen aan een interim-regering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden