'Berlusconi betaalt 560 miljoen euro compensatie'

Silvio Berlusconi's bedrijf Fininvest gaat de 560 miljoen euro schadevergoeding aan concurrent CIR waartoe het zaterdag is veroordeeld, gewoon betalen. Dit heeft Berlusconi's advocaat Niccolò Ghedini vandaag gezegd. De jurist, die tevens voor de partij van de premier in het parlement zit, reageerde op speculaties dat Berlusconi een nieuw noodwetje in voorbereiding heeft om zijn hachje te redden.

ANP/ Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

Volgens Ghedini is de hoop van Berlusconi echter erop gevestigd dat het hof van cassatie de veroordeling later alsnog ongedaan maakt.
De zaak heeft betrekking op de overname van Mondadori, de grootste uitgeverij van Italië, die het Zuid-Europese land al meer dan twee decennia bezighoudt. Berlusconi, een van de rijkste zakenlieden van Italië, kreeg Mondadori in handen nadat een van zijn advocaten een rechter had omgekocht.

Advocaat Previti en rechter Metta zijn daarvoor in 2007 tot celstraffen veroordeeld; de zaak tegen Berlusconi zelf is verjaard.
De afgelopen dagen was de Italiaanse politiek in rep en roep nadat was gebleken dat medewerkers van Berlusconi 'stiekem' een alineaatje hadden toegevoegd aan een enorm bezuinigingspakket dat het parlement momenteel behandelt.

20 miljoen

Daarin stond dat schadevergoedingen boven de 20 miljoen euro pas betaald hoeven te worden nadat zij door een uitspraak van het hof van cassatie definitief zijn geworden.

De bepaling werd zonder medeweten van de ministers toegevoegd, na het kabinetsberaad vrijdag en voordat het decreet ter ondertekening naar president Giorgio Napolitano werd gestuurd.

Dat kwam Berlusconi op een storm van kritiek te staan, ook uit eigen gelederen, zodat de alinea weer werd ingetrokken. Napolitano liet in een verklaring fijntjes weten dat hij pas had getekend nadat het decreet was teruggebracht tot zijn eigenlijke onderwerp, het bezuinigingspakket.

Berlusconi heeft aan vrienden laten weten dat hij moeite heeft het geld te vinden; hij zou zinnen op een nieuwe 'reparatiewet'. Die geruchten heeft zijn advocaat Ghedini dinsdag ontkend, aldus persbureau ANSA.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden