Plus

Berlijn legt verhuur via Airbnb aan banden

Een vakantiewoning huren in Berlijn is sinds dit weekeinde een stuk lastiger. De verhuur van woningen aan toeristen via websites als Airbnb en Wimdu is aan banden gelegd.

Toeristen bij de Berlijnse Muur, East Side Gallery Beeld ANP
Toeristen bij de Berlijnse Muur, East Side GalleryBeeld ANP

De Duitse hoofdstad is bij toeristen - met name ook uit Nederland - bijzonder in trek. Om woekerprijzen op de woningmarkt tegen te gaan en het huuraanbod op peil te houden, mogen complete woningen door particulieren niet langer als 'vakantiewoning' worden aangeboden.

Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete tot honderdduizend euro. Afzonderlijke kamers mogen nog wel aan vakantiegangers worden aangeboden.

Het populaire onlineverhuurplatform Airbnb dumpte als reactie bijna de helft van in totaal 11.000 Berlijnse appartementen. Volgens Duitse media gebeurde dit om juridische problemen voor te zijn: slechts 6300 Berlijnse Airbnb-­verhuurders blijken over een officiële verhuur­licentie te beschikken.

De nieuwe regels, die al twee jaar geleden werden aangekondigd, zorgen voor veel onrust. Critici wijzen erop dat het huidige aanbod van een geschatte 15.000 vakantiewoningen slechts een fractie is op een totaal van 1,9 miljoen woningen.

Levensonderhoud
Verhuurders klagen dat zij niet langer in hun levensonderhoud kunnen voorzien nu de inkomsten uit verhuur wegvallen. Ook is er kritiek op de regel dat kamers wel mogen worden verhuurd als het gaat om minder dan de helft van de woning en als de verhuurder zelf in het appartement woont. Dit zou schimmige situaties in de hand werken.

Woordvoerders van huurdersverenigingen daarentegen zijn blij. Zij voeren aan dat in wijken als Kreuzberg of Mitte, die bij toeristen geliefd zijn, het aanbod 'vakantiewoningen' een stuk hoger ligt dan het aantal normale huurwoningen. Mede door deze ontwikkeling zijn de huren voor reguliere woningen de afgelopen jaren fors gestegen: tussen 2009 en 2014 met 56 procent.

Overigens ligt de gemiddelde huurprijs in Berlijn nog altijd beduidend lager dan in vergelijkbare steden als Londen en Parijs.

Mitte
De wijk Mitte hoopt dat dankzij de maatregel zo'n duizend appartementen terugkeren op de reguliere markt. Volgens de wethouder van Stadsontwikkeling, Andreas Geisel (SPD), is dit precies de bedoeling.

"Het gaat ons erom te voorkomen dat huurwoningen uit de markt worden genomen, alleen maar om er meer winst mee te kunnen maken," aldus Geisel.

Een vrouw die naar de rechter stapte omdat zij haar huis ook in de toekomst als vakantiewoning wil verhuren, kwam van een koude kermis thuis. Volgens de rechter kan zij ook aan de woning verdienen als ze die regulier verhuurt.

Het is de vraag hoe het stadsbestuur denkt het verbod te handhaven. De ambtelijke molens werken in Berlijn berucht inefficiënt en door de recente toestroom van tienduizenden asielzoekers is de werkdruk bij veel loketten erg hoog.

Klikken
Inwoners van Berlijn is gevraagd om te 'klikken' bij de autoriteiten als zij het vermoeden hebben dat mensen illegaal aan toeristen verhuren. Op dit voorstel kwam kritiek omdat het de Berlijners herinnert aan de nazi- en DDR-tijd, toen aangeefpraktijken gangbaar waren.

Verhuurplatform Wimdu heeft besloten om tegen de regel te procederen. Airbnb, de andere grote speler op deze markt, roept het stadsbestuur op om 'het voorbeeld te volgen van steden als Amsterdam, Parijs, Londen en Hamburg en nieuwe, duidelijke regels op te stellen voor normale mensen die hun woning verhuren'.

Voor vakantiegangers die per se de sfeer van een authentieke Berlijnse woning willen proeven, is er nog een mogelijkheid: woningruil blijft toegestaan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden