'Berlijn is verantwoordelijk'

DEN HAAG - Defensie neemt geen maatregelen tegen de individuele militairen die betrokken waren bij de gevechten waardoor twee Nederlandse en twee Afghaanse militairen door eigen vuur om het leven kwamen een één militair zwaar gewond raakte.Dat heeft commandant der strijdkrachten Dick Berlijn geschreven in een gisteren door het ministerie vrijgegeven interne column.

De uitkomsten van een onderzoek van Defensie naar de fatale gebeurtenissen geven geen aanleiding maatregelen te nemen. 'Er is maar één militair op aan te spreken. En dat ben ik,' schrijft Berlijn in de column op het intranet van Defensie.

De brief aan de Tweede Kamer over de uitkomsten van het onderzoek van Defensie heeft bij de betrokken officieren in Oeroezgan geleid tot onrust. Dat erkende commandant Richard van Harskamp van de Task Force Uruzgan gisteren bij de NOS.

Uit het Defensieonderzoek bleek dat de bewuste avond sprake was van een complexe situatie. Het was uitzonderlijk donker, er was dreiging van de Taliban en er waren veel vuurgevechten geweest. Tegelijkertijd hielden de militairen zich niet aan procedures, zo is gebleken. De oorzaak ligt in een keten van gebeurtenissen die elkaar versterken, schrijft Berlijn.

Volgens een betrokken officier kleven er bezwaren aan het rapport. ''De conclusies kunnen juist zijn, maar de commissie is niet op de plek zelf gewees. Ze hebben gedegen werk gedaan. Het zijn geen amateurs, maar ze hebben de makkelijke weg gekozen door er eigen vuur van te maken.''

Deze bewuste officier denkt dat de gehele waarheid nooit boven tafel komt. Minister Eimert van Middelkoop van Defensie riep gisteren de troepen op de feiten te erkennen. Hij zei vertrouwen te hebben in de professionaliteit van de militairen.

Overigens onderzoekt het Openbaar Ministerie ook nog de gebeurtenissen. Defensie heeft de uitkomst van het eigen onderzoek naar het OM gestuurd.

Minister Van Middelkoop of commandant Dick Berlijn moet zo snel mogelijk met de militairen ter plaatse gaan praten over het onderzoek om de onrust weg te nemen. Dat zegt voorzitter Kleian van de militaire vakbond Acom.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden