Berlijn: Grieken zullen afspraken nakomen

De Duitse regering heeft er alle vertrouwen in dat Griekenland ook na de verkiezingen van 25 januari de afspraken nakomt die zijn gemaakt rond het steunprogramma van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft een woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel vandaag gezegd.

Angela Merkel samen met Mario Draghi van de Europese Centrale Bank. Beeld REUTERS
Angela Merkel samen met Mario Draghi van de Europese Centrale Bank.Beeld REUTERS

Volgens de Duitse regeringswoordvoerder heeft Griekenland zich in het verleden aan zijn afspraken gehouden en zal het dat blijven doen, ook als er na 25 januari een ander kabinet komt. 'Elke nieuwe regering moet zich houden aan de contractuele verplichtingen van de vorige', zei hij.

Minister van Financiën Wolfgang Schäuble liet zich afgelopen week in soortgelijke bewoordingen uit, nadat duidelijk was geworden dat Griekenland afstevent op vervroegde verkiezingen. Die uitspraken staan nog altijd, liet zijn departement zondag weten.

Der Spiegel
De woordvoerder van Merkel wilde niet ingaan op een bericht in weekblad Der Spiegel. Dat meldde gisteren op gezag van ingewijden dat de Duitse regering het inmiddels aanvaardbaar vindt als Griekenland de euro als betaalmiddel opgeeft. Tot dusver vond Berlijn de risico's van een Grieks vertrek voor de rest van de eurozone te groot.

Schäuble en Merkel zijn volgens Der Spiegel van mening dat de eurozone er stukken sterker voor staat dan op het dieptepunt van de schuldencrisis in 2012, mede dankzij hervormingen in veel landen en het gezamenlijke toezicht op banken. Daardoor zouden de eventuele gevolgen van een 'Grexit' nu te overzien zijn.

Topeconoom Peter Bofinger, een belangrijke adviseur van de Duitse regering, waarschuwde echter voor een Grieks vertrek uit de eurozone. 'Er hangen veel grote risico's voor de stabiliteit van de eurozone aan zo'n stap', zei hij tegen de krant Welt am Sonntag. 'Het zou een geest uit de fles laten die moeilijk onder controle te krijgen is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden