Berlages klok op Mercatorplein stilgezet

Het Mercatorplein. Foto Maarten Brante

AMSTERDAM - Op het Mercatorplein is niet meer te zien hoe laat het is. Het visitekaartje van het plein, de klok in de toren van architect Berlage, staat al weken stil. Boze bewoners hebben het uurwerk stilgezet.

De bewoners van het torencomplex aan het Mercatorplein draaien al veertien jaar op voor de stroom die de klok in 'hun' toren verbruikt. De kosten daarvan zijn inmiddels opgelopen tot een totaal van 1375 euro. De bewoners zijn het zat.

Door achterstallig onderhoud maakt het uurwerk bovendien herrie, wat de naaste buren overlast geeft.

Tijd voor actie, meenden de torenbewoners, die een schakelaar hebben omgedraaid, waardoor de klok nu al twee weken niet meer loopt.

Stadsdeelbestuurder Dirk de Jager (Openbare Ruimte) heeft gezegd wel met de bewoners om tafel te willen. Hij heeft ze opgeroepen de klok alvast weer te laten lopen met de feestdagen. Dat zagen de bewoners nog niet zitten: zo lang De Jager niet aanschuift, staat de klok stil.

''Wij zijn de kwaadsten niet. De klok mag van ons aan, maar dat doen we pas als we een concreet voorstel krijgen,'' zegt Theo Mestebeld, bestuurder van de Vereniging van Eigenaren De Arcade. Hij heeft eigenhandig de klok stilgezet, met instemming van het voltallige bestuur dat de 24 huiseigenaren vertegenwoordigt.

Voormalig winkelmanager van de Jan Evertsenstraat Nel de Jager vindt dat de ruzie een oneven?redig groot gevolg heeft voor de buurt: ''Men beseft niet dat de torenklok cultureel erfgoed is. Het stadsdeel kan hier internationaal publiek mee trekken als ze de klok op de kaart weten te zetten.''

Een buurtbewoonster die tegenover de toren op de tram staat te wachten, moppert op het stadsdeel. ''Ze smijten zoveel over de balk. Dan kan er niet eens een paar euro vanaf voor die klok? Het is een drama.'' Een vrouw valt haar bij: ''Ik kijk altijd naar die klok als ik hier sta. Dit is heel erg zonde.''

De klok is alleen toegankelijk via een luik in het appartement van de torenbewoners. Daarom vroegen het stadsdeel en woningcoöperatie Stadgenoot veertien jaar geleden toestemming voor het plaatsen van de klok aan de appartementeigenaren. Zij gingen akkoord onder de voorwaarde dat de klok hen niets zou kosten. Het stadsdeel zou de stroom betalen, Stadgenoot de servicekosten. Later trok de coöperatie zich terug en zou het stadsdeel alle kosten voor zijn rekening nemen.

Drie jaar geleden vertelde de onderhoudsmonteur de bewoners dat Stadgenoot niet meer meebetaalde. Uit de boeken bleek dat het stadsdeel de stroom nooit heeft betaald.

Patricia Weijers, woordvoerder van stadsdeel West, reageert: ''Het probleem moet worden opgelost. Ik weet niet waarom wij geen contact hebben opgenomen. We kijken waar het is misgegaan en dan belt het bestuur zo snel mogelijk met de vereniging van eigenaren.''

Tot die tijd zullen passanten hun horloge of gsm moeten raadplegen. (HEIBA TARGHI BAKKALI)

Foto Maarten Brante

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden