Plus

Berichten van crimineel Taghi schetsen 'geoliede machine'

Berichten die 's lands meest gezochte crimineel Ridouan Taghi volgens justitie aan zijn moordbende stuurde, schetsen een ijzingwekkend achteloze 'geoliede machine' - met af en toe een hapering.

Paul Vugts
De voortvluchtige Ridouan Taghi. Beeld Politie
De voortvluchtige Ridouan Taghi.Beeld Politie

Als op 17 april 2016 de crimineel Samir Erraghib is geliquideerd voor zijn huis in IJsselstein is Ridouan Taghi (40) volgens justitie via zijn versleutelde PGP-Blackberry (Pretty Good Privacy) 'in gesprek' met Zakaria el H. (40), die binnen de organisatie over de vluchtauto's zou gaan.

De BMW M5 die de schutters als vluchtauto zouden gebruiken, startte niet, waardoor ze te voet moesten vluchten. De politie kon de auto in beslag nemen.

Snitch
De gebruiker van de Blackberry die justitie aan Ridouan Taghi koppelt: "Sir die kk kk M5 wou niet starten petten hebben hem nu."

Volgens justitie is het El H. die via zijn PGP antwoordt: "Pffffff hoe kan dat nou dat ding heeft geen 1 x raar gedaan."

(..)

Taghi: "Wat een kk zooi zeg echt ongelooflyk !! Slaapt die hak sir?"

El H.: "Er is 1 dode na schietpartij IJsselstein."

Taghi: "Ok dat is die hak goed voor die hoerenzoon info over ons geven."

El H.: "Dat is zeker een snitch eerst klas die hond."

Voor Openbaar Ministerie is het gesprekje glashelder: Erraghib moest dood omdat hij over de groep rond Taghi had gepraat en de sprekers begrijpen niet hoe het kan dat de vluchtauto niet startte, hoewel daarmee niets aan de hand leek.

De voortvluchtige Taghi leidde volgens justitie een criminele organisatie met onder meer liquidaties als oogmerk. Zeven verdachten wiens zaken woensdag onderwerp waren van een inleidende zitting in megazaak 'Marengo' over de 'groep-Taghi' zouden elk hun specifieke rol hebben gespeeld in de 'geoliede' moordmachine.

In de aanloop naar de liquidatie van Erraghib was de groep doodgemoedereerd in de weer geweest met de voorbereidingen. Die zijn via de inmiddels onthulde PGP-communicatie eenvoudig te volgen.

Zakaria el H. bericht Ridouan Taghi dagen voor de moord dat hij van diens jongere broer Morad Taghi, 'Junior', twee 'fietsen' (vluchtauto's) moet regelen, met de vraag welke hij zal geven. Morad heeft El H. ook gevraagd een kalasjnikov en twee handvuurwapens in voornoemde BMW te leggen ('Sir heb 1 kalas en 2 g'tje nodig, die kan je achter laten in koffer van M5'). El H.laat inderdaad 'twee ijzers' en 'een kalas' ophalen.

Op de dag van de liquidatie zou Mohamed Razzouki, broer van Taghi's vermoede rechterhand Saïd Razzouki, aan kroongetuige Nabil B. hebben voorspeld dat 'die kleine' (Ridouan Taghi) Erraghib zou laten vermoorden. De reden leek hem niet te deren.

Rivaal
In dezelfde periode werkt de groep blijkens de berichten druk aan de moord op rivaal Mustapha F., de criminele eigenaar van club No Limit in Zoetermeer. Die staat onder criminelen bekend als 'Moes No Limit'. In berichten die Ridouan Taghi volgens justitie stuurde is wat onaardiger sprake van 'die hond van club'.

In een Volkswagen waarmee ook Erraghib was geobserveerd, observeren leden van de groep-Taghi later club No Limit.

Uit berichtenverkeer rond Morad Taghi blijkt dat er op enig moment 'spotters' (observanten) en 'heads' (schutters) klaar staan rond de nachtclub.

'Moes' F. ontkomt doordat er teveel bewakers rond zijn club hangen en hij zelf 'te scherp is'.

Meteen na de moord op Erraghib bespreekt Morad Taghi met broer Ridouan Taghi dat de ene head en de twee spotters extra betaald moeten krijgen, om ze tevreden te houden. Ze moeten immers verder met de liquidatie van F.

Wapens en vluchtauto's
Uit het berichtenverkeer en het relaas van kroongetuige Nabil B. tegen de groep heeft de recherche een beeld gedestilleerd van een criminele organisatie die zeer professioneel liquidaties op touw zet. Sommige verdachten waren volgens justitie belast met het regelen van snelle vluchtauto's en het stallen daarvan. Anderen regelden wapens. Sommigen regelden de uitvoerders of betaalden die.

Op de zitting tegen de eerste zeven verdachten, onder wie kroongetuige Nabil B., gaf justitie nog slechts een inkijkje in de dossiers. De zaak zal waarschijnlijk nog veel groter worden opgetuigd en jaren slepen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden