Plus

Berichten in zaak Urker drugskotter laten onderhandeling zien

Lieten Amsterdammer Muhammed S. en medeverdachten Ferry B. en Leendert R. jarenlang Urkers partijen cocaïne uit zee vissen? Berichtenverkeer wekt sterk die indruk.

Paul Vugts
De kotter Z181 in de haven van Lauwersoog Beeld ANP
De kotter Z181 in de haven van LauwersoogBeeld ANP

Het is met zoveel strafzaken waarin het sleutelbewijs bestaat uit een berg versleutelde emails uit PGP-Blackberry's (Pretty Good Privacy) waarmee criminelen zich lang onbespied waanden. Áls de rechtbank straks aanneemt dat de verdachten de verzenders van de nu voor justitie leesbare berichten waren, dan valt daar nauwelijks tegenop te ontkennen.

Foto's van 'blokken' coke waarin een stempel staat geperst van een schorpioen, een vogel, een letter of een klavertje.

Conversaties die sterk lijken op onderhandelingen ('brother, what is the price now?').

'Gesprekjes' tussen volgens justitie onder anderen de beruchte crimineel Naoufal 'Noffel' F. en Muhammed S. (31) over een containerschip, haventerminals of kades, 'uithaalpercentages', problemen met 'natte blokken' die onverkoopbaar zijn, 'jongens met een zeiljacht' en transporten naar 'de linkeroever in Antwerpen', dan wel Heathrow (het vliegveld bij Londen), Parijs...

Importmethodes
Voor officier van justitie Koos Plooij lijdt het geen twijfel of het waren Muhammed S. en Ferry B. (43) die, al dan niet in een driehoek met de (nog) niet aangeklaagde 'Noffel' tot in detail importmethodes en partijen bespraken.

In een conversatie tussen volgens Plooij Muhammed S. en Naoufal F. stelt de eerste 'een groep vissers' te hebben die 'het op open water kunnen opvangen' van 'botenlijnen' op de Noordzee. "Die vissers geven een positie af waar die boten elkaar moeten treffen. Als het een containerschip is, moeten die mensen aan boord het kunnen lossen."

Volgens Plooij is het F. die antwoordt: "Ken het systeem sir. Yoego hebben die lyn in hun hand en crew op veel boten mensen van montengro sir."

Zwarte sportzakken
In een ander bericht schrijft de Blackberry die justitie aan S. koppelt: "Zwarte sportzakken per 30 stuks een lege 30 liter jerrycan aan vast maken en per sportzak 4 lichten rondom de tas! Alles moet aan elkaar vastgebonden zijn met een sterke touw! Waterdicht etc weet je maar ik zeg het toch!"

Deze en tal van andere berichten uit 2015 lijken exact te passen bij een methode die ook is toegepast bij een al veelbesproken transport dat op 10 juni vorig jaar is onderschept onderweg naar de haven van Harlingen.

Zwijgrecht
Toen hadden inmiddels tot jarenlange celstraffen veroordeelde Urker vissers met de kotter Z181 tassen met liefst 261 kilo coke opgepikt uit de Noordzee. Ze waren van het Panamese containerschip MSC Krystal in het water gegooid. Voor contact met de gooiers op de Krystal leek de Montenegrijn Dalibor D. aan boord van de Urker kotter te zijn gegaan.

Observatieteams van de recherche hadden in de voorgaande dagen Muhammed S. en Urker Leendert R. (51) met kottereigenaar Johannes N. en anderen gezien op parkeerplaatsen.

Muhammed S., die sinds twee weken zijn zwijgrecht heeft verbroken, zegt nu dat hij daar was om zijn vriend Johannes N. te helpen, die problemen had met Joegoslaven 'Taxi' en 'BMW'. Die eisten dat hij cocaïne van zee zou halen. Zijn Urkse 'vriend' Leendert R. bevestigde dat verhaal donderdagmiddag in de rechtszaal ten dele. Ook hij was de kottereigenaar te hulp gekomen. "Ik was er ook voor de veiligheid. Gewoon met zijn allen. Genoeg spieren."

Aanklager Plooij vroeg waarom Muhammed S, zijn verhaal nú pas doet, na ruim een jaar voorarrest. Omdat hij vanuit het huis van bewaring uit de media begreep dat zijn vriend Johannes N. hém de schuld gaf en zei dat hij onder zware druk was gezet.

S.: "Dat is wel leuk en aardig voor de media: Muhammed S. is de grote boeman, maar ik heb niemand bedreigd of onder druk gezet."

Onderduiken
Officier van justitie Plooij merkte op dat S. volgens hem in 2015 al heen en weer reisde naar Dublin, waar Noaufal F. toen zat ondergedoken, en dat hij in diezelfde maanden schreef dat Johannes N. 'toch wel op zijn neus keek toen ie die lijst zag met zijn kindje er op'.

Ergo: Muhammed S. had Johannes N. toen al in de tang. S.: "Ik beroep me op mijn zwijgrecht."

De zaak gaat maandag verder.

Lees ook: Hielpen Urkse vissers een Amsterdamse drugsbende?

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden