Plus

Bericht uit de slangenkuil van villadorp Bloemendaal

In vier jaar versleet Bloemendaal drie burgemeesters en drie wethouders. In Alles Is Hier Geheim doet raadslid Marielys Roos een boekje open. Bericht uit de slangenkuil.

Patrick Meershoek
Marielys Roos schreef een onthullend relaas over de Bloemendaalse politiek. Beeld Paul Vreeker/United Photos
Marielys Roos schreef een onthullend relaas over de Bloemendaalse politiek.Beeld Paul Vreeker/United Photos

Het noemen van alleen de naam van Marielys Roos is al voldoende om veel van haar collega-raadsleden in Bloemendaal rode vlekken in de nek te bezorgen.

In de afgelopen vier jaar wist de fiscaal jurist als nieuwkomer in de lokale politiek de aandacht op zich te vestigen met een manier van optreden die strijdbaar, confronterend en moedig kan worden genoemd, maar ook ongeleid, naïef en ergerniswekkend.

CDA-nestor André Burger, een kalme man die ervan verdacht wordt in zijn leven nooit enige opwinding te hebben veroorzaakt, trok in een interview met het Haarlems Dagblad zelfs de harde conclusie dat Roos 'helaas geradicaliseerd' is.

"De raad heeft grote moeite met de manier waarop Roos politiek bedrijft. Ze zoekt de confrontatie. Dat zijn we in Bloemendaal niet gewend en dat wekt irritatie."

De verhoudingen zullen er vermoedelijk niet beter op worden nu Roos haar ervaringen heeft vastgelegd in een leesbaar en smakelijk boek met de titel Alles Is Hier Geheim.

Niet alleen vanwege de openhartigheid waarmee de auteur verslag doet van vier onrustige jaren in de Bloemendaalse politiek, maar ook door de vele scherpe en vaak beledigende observaties over haar opponenten.

Explosief dossier
Een boek is welkom, al is het maar om terug te kunnen kijken op een krankzinnige periode in het Bloemendaalse bestuur. De afgelopen vier jaar had het villadorp vier burgemeesters, stapten drie wethouders op en was er een trits gemeenteraadsleden dat er geen zin meer in had. Hierdoor laat Alles Is Hier Geheim zich lezen als een bericht uit de slangenkuil.

Marielys Roos stapt vier jaar geleden met tegenzin in de politiek. De activiste laat zich overhalen door Liberaal Bloemendaal om een onverkiesbare plaats op de lijst in te nemen, maar krijgt zo veel voorkeurstemmen dat ze pardoes in de raad komt.

Een maand later al verlaat ze de fractie uit onvrede. Haar fractievoorzitter ageert openlijk tegen de dominante VVD, maar stuurt Roos stiekem op pad om te polsen of er kan worden samengewerkt.

Sadder and wiser gaat Roos verder als de eenmansfractie Hart voor Bloemendaal en ze bijt zich vast in het explosieve dossier Elswoutshoek. De nieuwe eigenaren van het landgoed hadden enkele jaren eerder een zakelijk geschil met de toenmalige fractievoorzitter van de VVD en ondervinden sindsdien tegenwerking bij hun plannen om het landgoed op te knappen en te voorzien van een extra woning.

Roos neemt het op voor de eigenaren en legt tijdens een emotioneel geladen persconferentie, in restaurant Loetje in Overveen, vertrouwelijke stukken op tafel die inzicht verschaffen in de georkestreerde tegenwerking door college, coalitie en ambtenaren. Het komt haar op een aangifte door de burgemeester te staan wegens het lekken van geheime informatie.

Het komt ook daadwerkelijk tot een rechtszaak. Die neemt een groot, misschien wel te groot, deel van het boek in beslag. Roos laat zien over weinig relativeringsvermogen te beschikken door haar strijd tegen een mogelijke veroordeling te vergelijken met de Puttense moordzaak en de rechtsgang van Lucia de Berk. Ze herkent zich zelfs in de geruchtmakende Netflixdocumentaire Making a Murderer.

Vertedering
Gelukkig is in het boek ook iets van tederheid te vinden, al komen die passages verrassend genoeg voor rekening van commissaris van de Koning Johan Remkes.

Nadat hij op het provinciehuis in Haarlem eerst de opgetrommelde raad heeft uitgekafferd vanwege de chaotische gang van zaken rond het vertrek van burgemeester Ruud Nederveen, roept hij waarnemend burgemeester Aaltje Emmens-Knol de kamer binnen.

Roos, plotseling schrijvend met zachte stift: "Het was voor het eerst dat ik Remkes zag glim­lachen. Of iets wat daarop leek. Hij hield zijn lippen op elkaar, maar hij glunderde en rondom zijn ogen zag ik kraaienpoten verschijnen. Hij keek niet langer naar de tafel. Een blik van vertedering. Hij was in zijn nopjes. Alsof ze elkaar al heel lang kenden en geen woorden nodig hadden."

Oren gewassen
De schrijver besluit haar boek met de sombere constatering dat lokale politiek een schimmig spel is. "Wie eerlijk is, wie streeft naar een rechtvaardig bestuur zonder belangenverstrengeling en wie opkomt voor zijn idealen wordt in Bloemendaal gekraakt."

Het getuigt dan ook van moed en doorzettingsvermogen dat Roos als lijsttrekker van Hart voor Bloemendaal in maart opgaat voor een tweede termijn.

Dat een ongelukkige bestuursperiode des schrijvers goudmijn is, bewijst de aanstaande verschijning van Dorpspolitiek, een boek van de hand van VVD-fractievoorzitter Marten Bolkestein en GroenLinksstokebrand Meindert Fennema.

Naar verluidt wordt in dat boek, ingeklemd tussen bredere beschouwingen over de staat van het lokaal bestuur, Marielys Roos langdurig en duchtig de oren gewassen.

Marielys Roos: Alles Is Hier Geheim. Uitgeverij Balans, €19,99 euro.

Wat Roos schrijft...

Over Leonard Heukels, Liberaal Bloemendaal: "Type corpsbal, nadruk­kelijk aanwezig met zijn niet-aflatende juridische woordenstroom, waarmee hij probeert zijn toehoorders een rad voor ogen te draaien."

Over Peter Boeijink, VVD: "Als je het in je hoofd haalde hem tegen te spreken, kon hij je indringend aankijken met zijn staalblauwe ogen, alsof je in de loop van een geweer keek dat onverwacht kan afgaan."

Over Richard Kruijswijk, GroenLinks: "Hij was als riet dat boog in de wind. Alle kanten kon hij op buigen. Bij harde rukwinden ging het riet bijna plat, maar was er een zwak briesje, dan stond het weer fier overeind."

Over Meindert Fennema, GroenLinks: "De brutaliteit droop uit al zijn poriën. Genadeloos drong hij een ander zijn eeuwige morele ­gelijk op. Hij was manipulatief en gevaarlijk."

Over Jerker Westphal, D66: "Een vriendelijke glimlach. Hierachter ging echter een nietsontziende politi­cus schuil. Een man die de leugen niet schuwde. Iemand die bereid was alles op te offeren voor een politieke carrière."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden