Berging wrak AirAsia ligt stil, drie lijken gevonden

De zoektocht naar lichamen en brokstukken in de Javazee ligt tijdelijk stil. Op de plek waar een Airbus van AirAsia is neergekomen, is de zee te ruw om door te gaan met de berging, zei Bambang Soelistyo, het hoofd van de Indonesische reddingsdiensten volgens The Strait Times.

President Joko Widodo van Indonesië na een ontmoeting met de nabestaanden van de slachtoffers van de ramp. Beeld ap
President Joko Widodo van Indonesië na een ontmoeting met de nabestaanden van de slachtoffers van de ramp.Beeld ap

Bovendien ontkrachtte Soelistyo het nieuws dat er al meer dan veertig lichamen zijn geborgen. Dat werd eerder door een andere officiële bron gemeld, op basis van wat een marineschip had gemeld. Dat ging om een miscommunicatie, er zijn slechts drie lichamen geborgen, aldus Bambang.

Zodra de golfslag en het weer het toelaten, wordt er ook in het donker verder gezocht.

Het ministerie van Transport heeft later bevestigd dat de gevonden wrakstukken inderdaad van het vermiste toestel van AirAsia afkomstig zijn. Ook AirAsia heeft inmiddels in een verklaring laten weten dat de gevonden brokstukken en lichamen van de verdwenen vlucht afkomstig zijn.

De lichamen werden gevonden op ongeveer tien kilometer van de plek waar het vliegtuig van de radar verdween. Volgens het reddingsteam zijn de lichamen opgezwollen maar intact en dragen ze geen reddingsvesten.

Een nog niet geïdentificeerd voorwerp gespot bij Pangkalan Bun. Beeld EPA
Een nog niet geïdentificeerd voorwerp gespot bij Pangkalan Bun.Beeld EPA
Een Indonesische vrouw legt bloemen op een herdenkingsplek voor passagiers van vlucht QZ8501 in Malang (Oost-Java). Beeld afp
Een Indonesische vrouw legt bloemen op een herdenkingsplek voor passagiers van vlucht QZ8501 in Malang (Oost-Java).Beeld afp

Noodglijbaan

Op televisie worden beelden getoond van twee grote objecten met oranje, witte en grijze stukken. Ook zijn er foto's gemaakt waarop dingen te zien zijn die lijken op reddingsvesten, een noodglijbaan en een vliegtuigdeur. Ook zou een half ontkleed drijvend lichaam te zien zijn geweest. De Indonesische zender TVOne heeft de familieleden van de inzittenden zijn excuses aangeboden voor het tonen van die laatste beelden.

De beelden zijn ook vertoond in het crisiscentrum op de luchthaven van Surabaya, waar familieleden worden opgevangen en geïnformeerd over de stand van zaken. Ze slaakten kreten van totale ontreddering toen de vermoedelijke lichamen in beeld kwamen. In Surabaya wordt ook een ruimte in gereedheid gebracht waar autopsie gepleegd kan worden. Ook ziekenhuizen in de stad bereiden zich voor op het ontvangen van lichamen ter identificatie.

AirAsia-topman Tony Fernandes laat via Twitter weten dat hij met spoed op weg is naar Surabaya. 'We doen wat we kunnen.' Ook betuigt hij zijn deelneming aan de nabestaanden. 'Mijn hart vult zich met verdriet voor alle families die betrokken zijn bij vlucht QZ8501. Namens AirAsia mijn condoleances.'

Tekst loopt door na de kaart

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

Zoekradius uitgebreid

Vandaag, de derde dag na het verdwijnen van het vliegtuig, is de zoekradius verder uitgebreid. Er wordt voor het eerst ook aan land gezocht, in West-Kalimantan, een dunbevolkte regio op Borneo. Daarnaast zijn ook de wateren langs de kust van het eiland Billiton, tussen Sumatra en Borneo, aan het zoekgebied toegevoegd.

Verder krijgt Indonesië nu ook hulp van de Verenigde Staten, die vandaag een torpedojager hebben ingezet die speurt naar sporen van het vliegtuig. Een woordvoerder van de Indonesische luchtmacht heeft tegenover CNN gemeld dat er op verschillende momenten van de dag op drie verschillende locaties binnen het zoekgebied wrakstukken gezien zijn. Op ongeveer 160 kilometer ten zuidwesten van de stad Pangkalan Bun is een schaduw op de zeebodem waargenomen. Mogelijk gaat het om het vermiste toestel.

De Singaporese minister van Defensie Ng Eng Hen heeft via Facebook laten weten dat hij meerdere vaartuigen stuurt naar het gebied waar de lichamen en wrakstukken van vlucht QZ8501 zijn aangetroffen.

Aan boord van het vliegtuig, dat van Surabaya in het oosten van het Indonesische eiland Java op weg was naar Singapore, waren 162 mensen, voornamelijk Indonesiërs. Het was zondagochtend opgestegen en verdween van de radar toen het slecht weer was.

Familileden reageren op beelden van een half ontbloot lichaam drijvend in de Javazee, die worden getoond in het crisiscentrum op de luchthaven van Surabaya. Beeld afp
Familileden reageren op beelden van een half ontbloot lichaam drijvend in de Javazee, die worden getoond in het crisiscentrum op de luchthaven van Surabaya.Beeld afp

Alarm

De Indonesische luchtvaartautoriteiten hebben ongeveer anderhalf uur gewacht om, nadat vlucht QZ8501 van de radar verdween, alarm te slaan. Dat zegt luchtvaartexpert Robert W. Mann Jr. tegen The New York Times. 'Dat is in zo'n situatie een lange periode.' Het zou de reddingsoperatie hebben vertraagd. Daarbij speelt ook een rol dat de exacte locatie van een vliegtuig niet in real-time wordt bijgehouden. Daardoor kon niet worden vastgesteld of het vliegtuig in zee is gestort op de plek waar het toestel van de radar verdween, of dat het nog een stuk heeft doorgevlogen.

Familieleden van passagiers van de vermiste (inmiddels blijkt: neergestorte) vlucht QZ8501. Beeld ap
Familieleden van passagiers van de vermiste (inmiddels blijkt: neergestorte) vlucht QZ8501.Beeld ap
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden