Update

'Berging doden vliegramp begonnen'

Het is een dag na de vliegramp in Zuid-Frankrijk. Wat is er vandaag gebeurd? Een overzicht van de ontwikkelingen.

Een vrouw tekent het condoleanceregister in de vertrekhal van het vliegveld in Dusseldorf. Beeld anp
Een vrouw tekent het condoleanceregister in de vertrekhal van het vliegveld in Dusseldorf.Beeld anp

'Berging doden vliegramp begonnen'

Reddingswerkers zijn vanavond begonnen met het bergen van de lichamen van slachtoffers van de vliegramp in het zuiden van Frankrijk. Dat meldt de krant Dauphiné Libéré, die in het betrokken gebied verschijnt. De gendarmerie is begonnen stoffelijke resten met behulp van helikopters te bergen, aldus de krant.

'Geen explosie voor neerstorten toestel'

Er is geen explosie geweest voordat het passagierstoestel van Germanwings in Zuid-Frankrijk neerstortte. Dat heeft de directeur van de Franse onderzoeksorganisatie BEA, Rémi Jouty, vandaag verklaard.
'Het vliegtuig is tot het einde blijven vliegen', zei hij. Volgens de onderzoekers wijst de manier waarop het toestel is neergestort er niet op dat de druk in de cabine is weggevallen voordat het toestel in de Alpen tegen een berg vloog. Wat wel de oorzaak is van de ramp, is onduidelijk.

Eén Nederlandse dode

Volgens de laatste informatie is er nog steeds sprake van één Nederlandse dode: een vrouw van twintig uit het Brabantse dorp Deurne. Volgens Winkelmann verloren in elk geval 72 Duitsers en 35 Spanjaarden het leven. Ook zijn telkens twee Amerikanen, Australiërs, Argentijnen, Iraniërs en Venezolanen omgekomen en behoren ook een Brit, Colombiaan, Japanner, Deen, Belg en Israëliër tot de slachtoffers.

Opnamen uit zwarte doos ramptoestel gehaald

Onderzoekers van de Franse luchtvaartorganisatie BEA hebben met succes bruikbare opnamen gehaald uit de cockpit voice recorder van het verongelukte passagierstoestel van de Duitse luchtvaartmaatschappij Germanwings.

De onderzoekers hebben op de opnames stemmen gehoord, maar daar werden geen details over bekendgemaakt. Volgens Rémi Jouty van de BEA worden de eerste ruwe resultaten over enkele dagen verwacht maar kan het enkele weken duren voordat precies duidelijk is wat de opnames betekenen. Het laatste contact van de piloten met de verkeersleiding was een routineboodschap.

Nabestaanden donderdag naar rampplek

De Duitse luchtvaartmaatschappij Germanwings brengt nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp van dinsdag donderdag naar Zuid-Frankrijk. Eén toestel van de maatschappij vertrekt vanuit Düsseldorf en een ander vanuit Barcelona. Met een andere vlucht zullen nabestaanden van de zes bemanningsleden naar Frankrijk worden gebracht.

Er wordt nog naar nabestaanden gezocht

Topman Thomas Winkelmann van Germanwings zei woensdag dat zijn onderneming nog op zoek is naar de nabestaanden van 27 inzittenden van het verongelukte passagierstoestel. Met 123 families is contact geweest.

Berging kan weken duren

De Franse autoriteiten verwachten dat het bergen van de slachtoffers en de brokstukken van het toestel nog weken in beslag kan nemen. Het toestel ligt op ongeveer 2000 meter hoogte in moeilijk toegankelijk gebied in de Alpen in de buurt van het plaatsje Barcelonnette. Bovendien zijn de brokstukken van het uiteengereten vliegtuig verspreid over een gebied zo groot als twee voetbalvelden.

Merkel bezoekt regio

Vanmiddag bezochten de Duitse bondskanselier Angela Merkel, premier Mariano Rajoy van Spanje en de Franse president François Hollande de plaats Seyne-les-Alpes, van waaruit hulpverleners per helikopter naar het rampgebied gaan. Op een veld daar schudden de drie leiders de handen van reddingswerkers. De leiders vlogen per helikopter over het rampgebied.

Ook de Nederlandse ambassadeur in Frankrijk, Ed Kronenburg, bracht een bezoek aan de streek waar het vliegtuig is neergestort. Hij heeft ook bekeken hoe Nederland de bergingswerkzaamheden kan ondersteunen. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft Duitsland tijdens een bezoek aan Berlijn hulp aangeboden bij de identificatie van de slachtoffers.

Daadwerkelijke recorder niet gevonden

Op de plek van de ramp in Zuid-Frankrijk hebben reddingswerkers het omhulsel van de andere zwarte doos met vluchtgegevens gevonden, maar niet de daadwerkelijke recorder. Dat liet de Franse president François Hollande weten. Hij ontkrachtte daarmee berichten in diverse media dat ook de tweede black box is gevonden.

Straaljager vloog naar ramptoestel toe

Een Franse straaljager is gisteren opgestegen en naar het ramptoestel van Germanwings gevlogen, nog voor dat de grond raakte. Dat heeft de Franse minister van Transport Ségolène Royal vandaag gezegd volgens de Duitse krant Die Welt. 'De piloot van deze straaljager kan waardevolle informatie hebben over wat zich in de cockpit afspeelde', schrijft Die Welt.

Er was een aantal minuten geen contact met het vliegtuig, dat hoogte verloor en zich uiteindelijk in een bergwand in de Franse Alpen boorde. Omdat de piloten niet reageerden op de radioberichten van de vluchtleiding, stuurde de luchtmacht een straaljager naar de Airbus A320.

Nog onduidelijkheid over oorzaak

Het is nog onduidelijk hoe het ongeluk kon gebeuren. Brokstukken liggen verspreid over een gebied zo groot als twee voetbalvelden. Het vliegtuig is volledig uiteengereten en ook de inzittenden hadden geen schijn van kans. 'De grootste lichaamsdelen die we hebben gevonden zijn niet groot', zoiets als een aktetas, aldus een onderzoeker volgens de krant Le Dauphiné Libéré vandaag.

De Franse president Hollande verklaarde vandaag dat hij ervan overtuigd is dat de oorzaak van de ramp wordt achterhaald. Hij zei dat bij de rampplek tegen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Spaanse premier Mariano Rajoy.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden