Bergers beginnen met veiligstellen onderzeeër NDSM

Ooit was het een attractie, een landmark dat iedereen kende, maar het is vergane glorie: onderzeeër Foxtrot wordt met touwtjes en ijzerdraad bij elkaar gehouden. Dinsdag zijn bergers begonnen met het 'veiligstellen' van de duikboot, die al 17 jaar ligt weg te rotten bij de NDSM-werf.

Bergers voorkomen dat de boot gaat kantelen.Beeld Jean-Pierre Jans

Sinds 2002 lag de Foxtrot, uit de Zuluklasse, naast de pontaanlanding: eerst nog trots en tot de verbeelding sprekend, later vooral als drijvend schroot. Ondernemers haalden de Letse onderzeeboot naar de stad om die in te richten als tentoonstellingsruimte, maar daar kwam al snel de klad in.

In de Amsterdamse jaren van de Foxtrot is er geen onderhoud gepleegd. Sterker: er zijn allerlei onderdelen uitgesloopt, waardoor de staat nu deplorabel is.

Het 'veiligstellen' dat nu gebeurt is daar een direct gevolg van: de onderzeeboot, bouwjaar 1956, ligt scheef en stadsdeel Noord wil voorkomen dat ze zinkt voordat ze definitief wordt verwijderd, gesaneerd en gesloopt.

Fixeren met staalkabels
Voor de klus is een hele dag uitgetrokken. De boot moet worden gefixeerd door het aanbrengen van tuikabels om de dukdalven. Daarna worden staalkabels rondom de romp aangebracht, zodat de boot eventueel omhoog kan worden getakeld. Ook wordt een scherm rondom gelegd, zodat vervuild water uit het schip kan worden opgevangen.

De stad zit al langer met de onderzeeboot in zijn maag, niet in het minst doordat er niet minder dan 1500 kilo asbest in is verwerkt.

De boot is sinds 2008 eigendom van het Belgische Marintec, dat het uitsluitend had gekocht om het buiten Europa te laten slopen. Toen dat onmogelijk bleek, is het koopcontract ontbonden.

De Raad van State oordeelde vorige maand dat Marintec formeel geen eigenaar is van de boot, en dus ook niet verantwoordelijk is voor het verwijderen ervan.

Lees ook: Hoofdpijn om sloopt NDSM-onderzeeër: wie betaalt de 3 ton?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden