Berezovski eist 3,5 miljard van 'verrader' Abramovich

De Russische zakenman Boris Berezovski eist voor een Britse rechtbank een bedrag van ruim 3,5 miljard euro van zijn ex-zakenpartner en vriend Roman Abramovich. Dat meldt de Engelse krant The Independent vandaag op de website.

Coen Brandhorst
Berezovski (L.) en Abramovich. © AFP Beeld
Berezovski (L.) en Abramovich. © AFP

Berezovski (65), die momenteel in ballingschap in Londen woont claimt dat Abramovich (44) hem geïntimideerd heeft om zo goedkoop aan zijn zakenbelangen te komen. Berezovski moest Rusland ontvluchten en afstand doen van zijn Russische economische belangen, nadat hij kritiek had geleverd op de Russische president Poetin.

4 miljard
Abramovich ontkent de aanklachten en verklaart dat er een rechtsgeldige mondelinge overeenkomst tussen de twee was, voordat de eigendommen voor ongeveer 500 miljoen euro van eigenaar wisselden. Berezovski claimt dat de waarde van zijn bezittingen een kleine 4 miljard euro bedroegen en wil dus geld zien van de miljardair en onder andere eigenaar van de Londense voetbalclub Chelsea.

Berezovski was ooit een van de rijkste mensen in Rusland, totdat hij in de problemen kwam met het regime Poetin. Hij verblijft al enige jaren in Engeland waar hij alleen zwaarbewaakt over straat kan. Hij overleefde naar eigen zeggen 'al enkele aanslagen op zijn leven, waar het regime Poetin achter zat.'

Russische machthebbers
Het geschil tussen beide kemphanen speelde al enkele jaren en werd door beide vaak via de media uitgevochten. Van beide mannen wordt beweerd dat ze hun fortuin hebben vergaard door nauwe samenwerking met de Russische machthebbers. Het fortuin van Abramovich wordt geschat op zo'n 11 miljard euro, tegenover 500 miljoen voor Berezovski.

De rechtszaak gaat naar verwachting zo'n twee maanden duren. De advocaten van Abramovich hebben wanhopig geprobeerd om het niet tot een rechtszaak te laten komen. Toen dat niet lukte probeerde het team de rechtszaak te verplaatsen naar Rusland, maar vanwege het gevaar voor Berezovski, ging de Britse rechter daar niet mee akkoord.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden