Bereikt Obama vandaag geen akkoord, dan wordt er 85 miljard dollar bezuinigd

Barack Obama heeft nog minder dan een etmaal te gaan om een deal te bereiken over de Amerikaanse begroting voor de komende jaren. Wordt die deadline niet gehaald, dan treden er automatisch bezuinigingen ter waarde van 85 miljard dollar in werking. Vier vragen over de alom gevreesde 'sequester'.

Barack Obama sprak deze week met leden van de Business Council over de sequester Beeld afp
Barack Obama sprak deze week met leden van de Business Council over de sequesterBeeld afp

President Barack Obama komt vandaag met de leiders van de Democratische en de Republikeinse partij bijeen in het Witte Huis. Waar vergaderen ze precies over?
Over de Amerikaanse begroting voor de komende jaren. Als daar vandaag geen akkoord over wordt bereikt, treedt automatisch de zogeheten 'sequester' in werking. Dat is een uitloper van de crisis rondom het schuldenplafond in 2011. De federale uitgaven waren toen zo hoog opgelopen dat de Verenigde Staten de rekeningen niet meer konden betalen. Obama kondigde aan dat het schuldenplafond - het maximaal te lenen bedrag door de overheid - in augustus van dat jaar zou worden bereikt.

Obama wilde vervolgens het schuldenplafond verhogen. Maar de Republikeinen eisten in ruil daarvoor besparingen. Dat wilde Obama niet.

Als de Verenigde Staten in juli 2011 op de rand van een faillissement staan, bereikt Obama op het nippertje toch nog een akkoord. Er wordt een 'Budget Control Act' opgesteld. Daarin zijn besparingen voor de komende tien jaar opgenomen. Die zijn fors: er moet voor 1200 miljard dollar bezuinigd worden. En dat blijkt onmogelijk.

Het resultaat is de 'sequester': een pakket draconische bezuinigingen die zo angstaanjagend hoog zijn dat de beoogde inwerkingtreding op 1 januari 2013 tegen elke prijs voorkomen moest worden. Er móest wel een akkoord komen, zo was de gedachte. Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Op 31 december was er nog steeds geen akkoord en dreigde het gevaar van de begrotingsafgrond ('fiscal cliff'). Om dat te voorkomen werden de besparingen uitgesteld tot 1 maart.

Obama heeft nog tot 6.00 uur (Nederlandse tijd) om een akkoord te bereiken. Wat gebeurt er als dat niet lukt?
Dan treden er automatisch bezuinigingen in werking van 85 miljard dollar. Over tien jaar lopen die op tot 1200 miljard. Dat is goed voor 8 procent van de militaire uitgaven van de Amerikaanse overheid en 5 procent van alle overige uitgaven (de sociale uitkeringen niet meegerekend).

Economen waarschuwen voor een nieuwe recessie. De Amerikaanse kranten staan bol van de dreigende gevolgen, mocht de 'sequester' daadwerkelijk in werking treden: het verlies van 1 miljoen banen, vertragingen op vliegvelden door het tekort aan luchtverkeersleiders, een tekort aan militairen, docenten, FBI-agenten, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Klinkt ernstig genoeg om tegen te houden. Waarom ligt er niet al lang een akkoord?
De Republikeinen en Democraten kunnen het niet eens worden over hoe de staatsfinanciën op orde gebracht moeten worden. Dat er iets moet gebeuren, staat voor beide partijen buiten kijf. Amerika is het land met de grootste absolute staatsschuld ter wereld, namelijk 16.789 miljard dollar.

Obama is voor - zoals hij dat zelf zegt - voor 'een evenwichtige benadering': een combinatie van besparingen en hogere lasten en hij kan daarvoor op de steun van het grootste deel van de bevolking rekenen. Maar de Republikeinen willen onder geen beding tornen aan de belastingen. Dat Obama het tijdens de discussie over de fiscal cliff voor elkaar heeft gekregen om de belastingen voor de rijken iets te verhogen, is wat hen betreft al erg genoeg.

Gaat het lukken om een akkoord te bereiken?
De verwachting is dat beide partijen er niet uitkomen. Gisteren wees de Senaat al twee alternatieve voorstellen voor automatische besparingen van de hand. Het ziet er, kortom, somber uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden