Bereid je voor op het ergste

Stef Blok: "We moeten ons voorbereiden op een vertrek zonder akkoord."Beeld ANP

Het begint nu door te dringen: de scheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU komt dichterbij. Het kan wel eens een nare breuk worden.

Het kabinet heeft de hoop op een brexitakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie nog niet opgegeven. Maar veel hoop is er niet. Zal wat in tweeënhalf jaar niet is gelukt,nu in tweeënhalve maand alsnog lukken?

Nu het Britse parlement het akkoord met de EU heeft verworpen, kunnen de onderhandelingen over brexit eigenlijk opnieuw beginnen. Bij de overige EU-landen is daarvoor weinig animo. Volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) zal Nederland zich blijven inzetten om een vertrek zonder akkoord te voorkomen. “We moeten ons daar wel op voorbereiden.”

Ook het bedrijfsleven zet zich schrap. Lang dachten ondernemers dat het wel zou goedkomen met de brexit. De mogelijkheid die het kabinet bedrijven bood om door een consultant te laten testen of ze klaar zijn voor de brexit, bleef nagenoeg onbenut. Maar het sentiment slaat om. Waren er begin november pas vier van zulke vouchers toegekend, nu staat de teller op 27, waarvan tot nu twaalf zijn gehonoreerd.

Hard getroffen

Een vragenlijst op internet waarmee een bedrijf snel kan checken of het brexitbestendig is, werd eergisteren ineens drie keer zo veel bezocht. En gisteren ging het bezoekersaantal door het plafond, aldus het ministerie van Economische Zaken. ‘Het is van groot belang dat ook u zich blijft voorbereiden op een no-dealbrexit,’ staat op de site. En niet voor niets.

Nederland is na Ierland het land dat het hardst wordt getroffen bij een harde scheiding. Volgens het Centraal Planbureau kost een brexit zonder akkoord de Nederlandse economie miljarden euro’s en verliezen zo’n 20.000 mensen hun baan door de afnemende handel. Nederland en exporteert veel groente, fruit en bloemen naar Engeland. Vissers mogen eind maart van de ene op de andere dag niet meer in Britse water vissen. Op Urk alleen al vrezen ze daarom voor tweeduizend banen.

Het kabinet voorkomt dat liever met een handelsakkoord. Maar intussen zet het zich schrap voor wat er kan komen. Er worden honderden extra douaniers en medewerkers van de Voedsel- en Warenautoriteit aangetrokken, want als er straks geen deal komt, worden invoertarieven geheven over elkaars producten. Bedrijven en transporteurs moeten dan veel formulieren invullen. Trucks en containers worden gecontroleerd, met lange wachtrijen in de havens en bij de ferryterminals tot gevolg.

Banden doorgesneden

Extra aandacht is er voor de import van Britse medicijnen. Het kabinet werkt aan een aparte regeling om te voorkomen dat patiënten na 29 maart ineens zonder noodzakelijke geneesmiddelen komen te zitten.

Ondanks alle voorbereidingen tast ook het kabinet in het duister over wat er allemaal kan misgaan. In de 45 jaar dat het Verenigd Koninkrijk lid is geweest van de EU, zijn talloze dagelijkse dingen zó met elkaar vervlochten dat onduidelijk is wat er in de soep loopt als de banden worden doorgesneden.

Voor de zekerheid heeft Blok daarom een noodwet ingediend, die komende week wordt besproken met de Tweede Kamer. De wet geeft ministers de bevoegdheid om op eigen houtje wetten aan te passen of maatregelen te nemen die afwijken van de wet om ‘onaanvaardbare gevolgen’ van de brexit te voorkomen. Je kunt maar beter voorbereid zijn op het ergste, is het adagium van het kabinet. Dan kan het altijd nog meevallen.

Duur mobiel bellen

Voor reizigers van en naar het Verenigd Koninkrijk zal er niet veel veranderen, ook niet na een no-dealbrexit. Het land hoort niet bij de Schengenzone en dus moet wie met de veerboot, trein of het vliegtuig naar Engeland gaat, al door de paspoortcontrole.

Wat wel verandert, is dat iedereen écht een paspoort nodig heeft. Een ID-kaart is niet langer voldoende.

Reizigers kunnen wel hogere kosten voor mobiel bellen en internet verwachten. Nu geldt binnen de EU nog overal het thuistarief, maar na de brexit bepalen de Britse providers de prijs zelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden