Bepaalt een belegger straks het aanzien van de Wallen?

Bepaalt een commerciële vastgoedbelegger straks het aanzien van de Wallen en omgeving?

De Amsterdamse gemeenteraad bespreekt donderdag '1012Inc'. Beeld ANP
De Amsterdamse gemeenteraad bespreekt donderdag '1012Inc'.Beeld ANP

De afspraken die burgemeester Eberhard van der Laan heeft gemaakt met vastgoedbelegger Syntrus Achmea wekken wantrouwen bij belangenclubs in postcodegebied 1012 en een deel van de Amsterdamse gemeenteraad. Donderdag bespreekt de raad het plan.

Terwijl de linkse oppositie de plannen (op hoofdlijnen) steunt, staan collegepartijen D66 en VVD voor een dilemma: tekenen bij het kruisje of dwars liggen, ook als dat een frontale botsing betekent met de burgemeester?

Officieel ligt nog niets vast. In de praktijk is het moeilijk voorstelbaar dat de raad belangrijke elementen uit het geheel van afspraken fietst. Want als er een steentje wegvalt uit de mozaïek, moet de burgemeester opnieuw met vastgoedbelegger Syntrus Achmea om de tafel.

Terwijl hij na een jarenlange zoektocht blij is een grote, degelijke partij te hebben gevonden die wil investeren in de Wallen.

Privaat geld
Omdat het met louter publiek geld opkopen van bordelen te kostbaar werd, gaf de gemeenteraad het college al in 2009 opdracht private geldstromen aan te boren.

Eind 2014 meldde Syntrus zich bij Van der Laan en kwam oprichting van het publiek/private '1012Inc' nabij. Syntrus wil 59 miljoen investeren. 'Ter compensatie' mag het elders in de stad voor 150 miljoen aan woningen bouwen.

Een deal waar andere vastgoedpartijen jaloers naar kijken. Maar critici plaatsen ook vraagtekens bij het vetorecht van Syntrus en de in de kleine lettertjes vervatte mogelijkheid op ieder moment de samenwerking in 1012Inc te kunnen evalueren. In ieder geval na vijf jaar kan Syntrus eruit stappen.

Reactie van der Laan
Een woordvoerder van burgemeester Van der Laan zegt in een schriftelijke reactie dat met 1012Inc de grootste problemen in het gebied ver kunnen worden aangepakt.

"Door de bundeling van expertises en door samenwerking met NV Zeedijk en bewoners en ondernemers kunnen we verder werken aan de leefbaarheid en het bestrijden van de ingewikkelde problematiek. Daarbij is grip op vastgoed en de functies in panden van groot belang."

Eberhard van der Laan Beeld anp
Eberhard van der LaanBeeld anp

Raad
Collegepartij D66 is nog niet overtuigd van het plan. "Wij steunen het idee voor een 1012Inc, om fout geld terug te dringen," zegt D66-raadslid Ariëlla Verheul.

"Maar 1012Inc zou zich moeten focussen op de Wallen en samenwerken met de buurt. Deze Inc is wel erg groots opgezet."

Maar na een informele ronde langs fracties verwachten bronnen rond het stadsbestuur dat de raad zal instemmen.

Eerder kreeg Van der Laan de wethouders van VVD en D66 al achter zich met de verzekering dat buiten Syntrus Achmea geen bedrijven zijn te vinden en dat hij een probleem oplost dat de raad op het bord van het college heeft gelegd.

Lees verder: Project 1012 moet lukken, hoe dan ook [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden