Beoogd premier Italië Letta gevraagd coalitie te vormen met Berlusconi

De plaatsvervangend leider van de centrumlinkse Democratische Partij, Enrico Letta (46), is gevraagd om een nieuwe regering te vormen met onder meer de centrumrechtse partij van Silvio Berlusconi. Als formateur en beoogd nieuwe premier van Italië staat hij voor de taak om grondige economische en politieke hervormingen door te voeren.

Redactie
Enrico Letta, de beoogd nieuwe premier van Italië. Beeld afp
Enrico Letta, de beoogd nieuwe premier van Italië.Beeld afp

In een persconferentie zei Letta de taak als formateur te accepteren 'uit diep verantwoordelijkheidsbesef' om de 'moeilijke, fragiele en stuurloze situatie' waarin Italië verkeert het hoofd te bieden. Hij zei verder dat Europa zich de afgelopen jaren teveel gefocust heeft op 'een somber economisch beleid'.

Letta noemde 'het aanpakken van de hoge werkloosheid' en 'het creëren van werkgelegenheid' als speerpunten. Ook zei hij dat de politiek moet proberen om zijn geloofwaardigheid op de financiële markten terug te krijgen.

Gematigd
Enrico Letta werd in in augustus 1966 geboren in Pisa en studeerde daar internationaal recht. Hij behaalde ook een doctoraat in het Europees recht. Als leider van de jongerenbeweging van de centrumrechtse christen-democraten deed hij politieke ervaring op. Later stapte hij over naar de centrumlinkse Democratische Partij. Hij diende van 1998 tot 2001 als minister, eerst van Europese Zaken en later van Industie en Buitenlandse Handel. Daarna was hij onder meer lid van het Europees Parlement.

Letta - de neef van Gianni Letta, lange tijd de stafchef van oud-premier Silvio Berlusconi - wordt gezien als een gematigde man, die qua ideeën dicht bij de vorige week afgetreden Pier Luigi Bersani staat. Hij is een voorstander van de grondige hervormingen die de maandag herkozen president Giorgio Napolitano wil doorvoeren.

Verrassing
De verkiezing van Enrico Letta als de nieuwe premier van Italië komt als een verrassing. Dinsdag werd gespeculeerd dat oud-premier Giuliano Amato de meest aannemelijke kandidaat zou zijn.

Napolitano heeft aangegeven voor Letta gekozen te hebben omdat hij 'een jongere generatie' vertegenwoordigt - Napoliano is 87, Amato 74 en Letta 'slechts' 46.

Regering vormen
Naar verwachting zal de president Letta vragen een regering te vormen van de Democratische Partij, de centrumrechtse partij Volk van de Vrijheid van Berlusconi en de partij van demissionair premier Mario Monti.

Dinsdag zei Letto elke regering te steunen die de 'sociaaleconomische noodsituatie' aanpakt en serieuze politieke hervormingen doorvoert, waaronder herziening van de omstreden kieswet die algemeen gezien wordt als de veroorzaker van de politieke impasse waarin Italië sinds de verkiezingen van februari verkeert.

De Democratische Partij behaalde tijdens deze verkiezingen een meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, maar niet in de Senaat, wat de vorming van een regering praktisch onmogelijk maakte.

Aftreden
De herkozen president Napolitano dreigde maandag af te treden als de politieke partijen niet snel ingrijpende politieke hervormingen doorvoeren.

Zowel de Democratische Partij, de Volk van de Vrijheid de politieke beweging van Monti hebben al aangegeven dat ze zich achter Napolitano scharen en de vorming van een nieuwe coalitie zullen steunen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden